A Twitternek állítana riválist a Meta új decentralizált platformja

A Meta hamarosan egy teljesen új, decentralizált közösségi hálózatot indíthat, amely a hírek szerint Elon Musk Twitterének közvetlen riválisa lehet.

A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms új közösségi hálózata a P92 nevet kapta – olvasható a Moneycontrol egyik jelentésében.

“Egy olyan önálló decentralizált közösségi hálózat létrehozásán dolgozunk, amelyen szöveges bejegyzéseket lehetne megosztani. Úgy gondoljuk, hogy lehetőség van egy olyan különálló platform kialakítására, ahol bárki megoszthatja a gondolatait az érdeklődési körével kapcsolatban.” – nyilatkozta a Meta.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a P92 a tervezés vagy már a fejlesztés szakaszában van-e.

Az Instagram is beszállt a versenybe

Nem a P92 az első közösségi hálózat, amely a Twitter közvetlen riválisa lehet. Nemrég ugyanis elindult a két volt Twitter-alkalmazott platformjának, a T2-nek a béta verziója, de a nemrégiben létrehozott Spill és a Mastodon is egyre növekvő felhasználói táborral rendelkezik.

Emellett 2022 decemberében a Meta tulajdonában lévő Instagram is beszállt a versenybe. Az alkalmazás ugyanis egy olyan új, Notes nevű funkciót kapott, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy rövid, legfeljebb 60 karakteres bejegyzéseket osszanak meg. A jelentések szerint egyébként a P92 lehetővé teszi majd az Instagrammal történő regisztrációt.

Több ezer alkalmazott elbocsátására készül a Meta

A Meta közleménye szerint az alkalmazás nagyrészt a vállalat jelenlegi adatvédelmi irányelvei szerint fog működni, a cég tervei szerint pedig a P92 az Instagram hatalmas felhasználói bázisából fog profitálni.

Úgy tűnik egyébként, hogy a vállalatnak nagy tervei vannak az idei évben, ugyanis Mark Zuckerberg 2023-at a “hatékonyság évének” nevezte a Meta negyedik negyedéves pénzügyi jelentésében.

Eközben a közelmúltban megjelent hírek szerint a Meta Platforms újabb elbocsátási körre készül, amely során a technológiai óriás több ezer alkalmazottjától válhat meg. Emellett Zuckerberg szerint a vállalat „proaktívabban szabadulna meg azoktól a projektektől”, amelyek nem teljesítenek, vagy nem feltétlenül szükségesek. Mindenesetre a Meta egyértelműen a Web3-ban és a mesterséges intelligenciában látja a jövőt, a P92 pedig ezen törekvéseinek eredménye.