A VanEck benyújtotta a Solana ETF kérelmet az USA-ban

A VanEck, a spot Bitcoin ETF-ek egyik első kibocsátója az Egyesült Államokban, új Solana ETF kérelmet nyújtott be.

Matthew Sigel, a VanEck digitális eszközökkel kapcsolatos elemzések vezetője június 27-én az X-en jelentette be, hogy a cég benyújtotta a Solana ETF kérelmet az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez.

spot SOL ETF

Az új alap, amely a VanEck Solana Trust nevet viseli, a Solana decentralizált jellegét, magas hasznosságát és gazdasági megvalósíthatóságát kívánja kiaknázni, mondta Sigel. Az ügyvezető szerint ez volt az első Solana ETF kérelem az Egyesült Államokban.

A közleményben Sigel néhány megjegyzést tett arról, hogy a vállalat miért hiszi, hogy a SOL egy árucikk. Azt írta: “A SOL egy olyan termék, amely a világ leghatékonyabb energiaforrása. Úgy gondoljuk, hogy a natív token, a SOL hasonlóan működik, mint más digitális árucikkek, például a Bitcoin és az Ether. A tranzakciós díjak és a blokkláncon nyújtott számítási szolgáltatások kifizetésére használják. Az Ethereum hálózaton lévő Eterhez hasonlóan a SOL is kereskedhető digitális eszközplatformokon, vagy felhasználható peer-to-peer tranzakciókban.”

A SEC-hez benyújtott bejelentésében a VanEck pontosította, hogy a VanEck Solana Trustot várhatóan a Cboe BZX tőzsdén jegyzik majd, amennyiben a SEC jóváhagyja.

A Solana Trust célja a növekedés

A VanEck Solana Trust befektetési eszköz célja, hogy a Solana kriptopénz árfolyamának teljesítményét tükrözze, levonva a Trust működésének költségeit.

A bejelentés szerint a Trust a részvényeit naponta a MarketVector Solana Benchmark Rate index segítségével fogja értékelni. Ezt az indexet olyan kereskedési platformok által szolgáltatott árak alapján számítják ki, amelyeket a MarketVector az iparág vezető CCData Centralized Exchange Benchmark felülvizsgálati jelentése szerint a SOL öt legjobb kereskedési platformjának tekint.

A VanEck Solana ETF bejelentése nem sokkal azután történt, hogy az amerikai SEC jóváhagyta a spot Ether ETF-ek indítását az Egyesült Államokban 2024. május 23-án. A jóváhagyás véget vetett az ETH kriptopénz státuszával kapcsolatos hosszú vitáknak. Zöld utat adva ezzel az ETH-nak, mint árucikknek, nem pedig mint értékpapírnak.

Ezt követően a SEC június 19-én állítólag meg is szüntette a vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy az Ether értékpapírnak minősül-e.