Érkezik az első Solana-ETF

A kriptovaluta-ETF-ek segíthetnek a digitális eszközök elfogadásában és elterjedésében. A szabályozott keretek között kereskedő befektetési termékek amellett, hogy megkönnyítik az eszközökhöz való hozzáférést, utat nyitnak az intézményi tőke nagyobb beáramlásának, mely hosszú távon csökkentheti a volatilitást.

Az amerikai spot Bitcoin ETF és spot Ethereum ETF után érkezik a kanadai QSOL, mely a Solana-ökoszisztéma natív tokenjének, a SOL-nak az amerikai dollármozgását tükrözi. Az eszközt a Torontói Értéktőzsdén listázzák.

Érkezik az első Solana ETF

A 3iQ Digital Asset Management egy kanadai digitális eszközbefektetési alapkezelő, hasonló szolgáltatásokat kínálva, mint az Egyesült Államokban a Grayscale. A vállalat korábban már felvette elérhető termékei és szolgáltatásai közé a Bitcoin-t és Ether-t ETF formájában, a legnagyobb altcoinra pedig staking-hozamot is biztosít a befektetők számára.

Az eszközkezelő a tegnapi nap folyamán bejelentette a QSOL jelzéssel ellátott Solana Fund-ot, mely a Torontói Értéktőzsdén kerül listázásra, és célja a SOL dollármozgásait teljesen letükrözni.

„Alig várjuk, hogy folytathassuk küldetésünket a szabályozott befektetési eszközök biztosításáért. Termékeink a legnagyobb eszközöket követik le és az iparág legnagyobb szereplőivel dolgozunk együtt, hogy az egyéni és intézményi befektetők számára hatékony hozzáférést biztosíthassunk a kriptoeszközökhöz.” – mondta Greg Benhaim, a 3iQ termékosztályának ügyvezető alelnöke

Az alap célja, hogy a tulajdonosok számára biztosítsa a SOL napi árfolyammozgását, a hosszú távú felértékelődést és a staking-hozamot. A QSOL a harmadik kripto-termék a vállalat kínálatában, miután elsőnek kezdtek forgalmazni Bitcoin- és Ether-alapokat.

2024 a Solana éve lehet

A 3iQ lépését kommentálta Eric Balchunas, a Bloomberg ETF elemzője, aki korábban jelezte az Ethereum-ETF közeledését is. Balchunast meglepte, hogy a spot Ethereum ETF elfogadását követően több alapkezelő nem próbálkozott még kérvényezni az Egyesült Államokban a Solana natív tokenjére vonatkozó ETF-et. Az elemző szerint a 3iQ lépése rendkívül hatékony stratégiai húzás lehet, mivel a déli szomszédban SOL-kereskedésre még nincs lehetőség intézményi, szabályozott keretek között, kizárólag a Grayscale GSOL terméke elérhető.

Európai piacokon egyedül a VanEck indított el Solana-alapú ETF-kereskedést. A prominens befektetési alap 2021-ben indította el az első Solana ETN-t a Német Értéktőzsdén. A VanEck elemzői, Matthew Sigel és Patrick Bush szerint azonban 2024-ben a Solana is csatlakozik az amerikai ETF-kínálathoz, csak az alapkezelők először az Ether kereskedését kívánják véglegesíteni.

A Solana árfolyamának változása

2023-ban mutatott feltámadását követően a SOL ismét a harmadik legnagyobb altcoinná lépett elő az Ether és a BNB után. A 60 milliárd dollárt meghaladó piaci kapitalizációval rendelkező eszköz márciusban kétszer is megközelítette a 200 dolláros álomhatárt, ugyanakkor egy erősebb korrekciót követően árfolyama visszahúzódott 130 dollár környékére.

Habár a SOL jelenleg nagyjából a történelmi csúcsának számító 260 dolláros szinttől rendkívül messze van, az ETF esetleges kereskedésével milliárd dolláros intézményi tőke zúdulna az eszközre, mely felhajthatja annak árfolyamát. Egyes technikai elemzések szerint a SOL az Ether 2021-es grafikonját követi le, melynek következtében jövőre akár 4000 dollár is lehet a SOL árfolyama.

A SOL technikai elemzése, előrejelzése, forrás: TradingView

Az ilyen jellegű becsléseket érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel az 1800 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a SOL megelőzné az ezüstöt és a Saudi Aramco-t is értékben.