A Vasil frissítés ma megy élesben a Cardano hálózatán

Nem is olyan régen, szeptember 16-án az IOHK, az a szervezet, amely a Cardano decentralizált blokklánc platformja mögött áll, közzétett egy leírást arról, hogy mire számíthatnak a felhasználók a régóta várt Vasil hard forktól. A Vasil a tervek szerint szeptember 22-én megy majd el élesben és az IOHK rámutatott, hogy az ezt megelőző időszakban komoly tesztelést végeztek, hogy biztosan minden rendben menjen.

Ezt hozza a Vasil a Cardano számára

A Vasil kifejezetten fontos a Cardano számára. Azt várják tőle, hogy jelentősen javítja a Cardano okosszerződéses rendszerét a Plutus v2-n keresztül. Ez azért pozitív hír, mert amióta elindultak az okosszerződések a blokkláncon, azóta jelentősen megnőtt az aktivitás is. Augusztus eleje óta a platformon elég gyorsan átlépte az okosszerződések száma a háromezret és azóta is folyamatosan nő ez a szám. Ha minden jól megy, akkor a tervek szerint a Vasil segíteni fog a tranzakciók méretének csökkentésében is, így pedig növelni fogja a kibocsátási sebességet. Mindezt úgy, hogy lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy úgy hivatkozzanak egy scriptre, hogy egyébként nem fogják belefoglalni azokat minden egyes tranzakciójukba.

Ezenkívül a Vasil bevezeti a diffúziós szétvezetést is (pipelining), amely erősíteni fogja az információmegosztással kapcsolatos konszenzusos réteget. Ez a réteg segíti a blokkok létrehozásáról szóló információk hatékonyabb megosztását. De az IOHK kiemelte azt is, hogy a Vasil segít a blokkláncon történő validáció problémáját is megoldani. Javítani fogja ugyanis az Ouroboros VRF folyamatát, ami gyorsabb blokkvalidációt és hálózati szinkronizációt tesz lehetővé. Az összes változás pedig úgy fog életbe lépni, hogy nem kell érte kompromisszumokat kötni a biztonság tekintetében. A szeptember 22-én történt frissítés után szeptember 24-én indulni fog egy ún. PreProduction környezet. Ezen a környezeten ki lehet még próbálni az új Plutus funkciókat, mielőtt minden elmegy élesben a mainneten szeptember 27-én.