A venezuelaiak áram és internet nélkül is hozzáférhetnek a bitcoinokhoz

2019. március 7-én kialudtak a fények Venezuelában. Teljes áramszünet sújtotta, a gazdasági válsággal küszködő országot.

Ugyan a villamos energiaválság már a mindennapi élet részé vált, az áramszünet továbbra rontotta az ország egész területén zajló kommunikációt. A helyzet viszont a venezuelai Randy Brito számára hatalmas motivációt jelentett. Arra ösztönözte, hogy a Locha Mesh kezdeményezésre összpontosítson, egy olyan nyílt forrású projektre, amelynek célja a privát üzenetek és fizetések internetkapcsolat nélküli biztosítása.

Az év eleji áramszünet egyértelművé tette Brito számára, hogy a rossz internetes infrastruktúra óriási akadályt gördít a kriptovaluták elfogadottsága elé. Az emberek nem azért használták dollárt az áramszünet alatt, mert inkább a készpénzt részesítették előnyben, hanem azért, mert semmilyen más alternatíva nem működött áram nélkül.

Venezuelában a kriptovaluták elfogadása nagyon bonyolult lehet. Az embereknek még a pénztárca letöltésével is nehézségeik vannak az infrastruktúra hiánya miatt.”, mondta Brito.

A Locha Mesh eddig két hardver prototípust hozott létre, a Turpial-t és a Harpy-t, amelyek mindegyike olyan kis útválasztókként működik, amelyek nem támaszkodnak a helyi WiFi-re. Ehelyett üzeneteket továbbítanak a „háló” körül, amíg az egyik kivezetés nem rendelkezik internetkapcsolattal (hasonlít a new yorki startup goTenna megoldásához).

Ezek az eszközök lehetővé teszik a kereskedést az áramszünetek alatt is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a bitcoin hálózaton keresztül fizetéseket küldjenek és fogadjanak”, mondta Brito.

A 22 órás teszten átment

Márciusban az eszközökkel egy kísérletet hajtottak végre, amely 22 órát működött folyamatosan. A Harpy eszközöket a Blockstream műholdhoz csatlakoztatták, és a Turpial eszközön keresztül a felhasználókat összekapcsolták. Ezt követően az úgynevezett Lightning Network segítségével gyors fizetéseket indítottak.

A Lightning Network-nek csatlakozásra van szüksége máskülönben nem tudnád, hogy a társaid csalnak-e vagy sem. Ezek a csomópontok és ezek az eszközök mindig csatlakoztatva vannak a Lightning Network-höz.”

A bitcoin villamosenergia nélküli használatáért folytatott küzdelem már átterjedt Libanonra és a palesztin területekre is. Brito az idei berlini Lightning Conference-n bemutatta legújabb hardver eszközét, mivel a Locha Mesh befektetőket és adományozókat is keres. A hat fős feltaláló csapat célja az, hogy 2020 első negyedévében megkezdhesse az eszközök értékesítését.

Jelenleg a második prototípuson és fejlesztőkészleten dolgozunk. Egy hozzáférhető megoldást kínálunk mindazok számára, akiknek nincs lehetőségük villamos áramhoz vagy internethez hozzáférni, és egy biztonságos, decentralizált és cenzúramentes kommunikációs eszközre van szükségük”, mondta Brito.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.