Venezuelában bitcoin mesh csomópontot fejlesztenek vészesetekre

A mesh hálózatok célja, hogy olyan helyeken biztosítsanak peer-to-peer kommunikációt, ahol az internet nem elérhető, korlátozva van, vagy az államilag felügyelt internetszolgáltatók bármikor lekapcsolhatják. A Bitcoin Venezuela fejlesztői szerint a szükség az innováció anyja és ennek jegyében fejlesztik mesh csomópontjukat, ami nem lesz nagyobb mint egy SD kártya.

A mesh hálózatok segítségével strapabíró és biztonságos kapcsolatot lehet kialakítani az olyan helyeken is, ahol normális esetben az lehetetlen. Korábban már írtunk egy hasonló kísérletről, mikor egy új-zélandi bitcoinista GoTenna-t és Samourai Wallet tárcát használva internet nélkül tudott bitcoint utalni.

A mesh hálózatok ott válnak életmentő megoldásokká, ahol az internetkapcsolat nem ismert fogalom vagy az adott terület válság sújtotta övezet, vagy épp egy disztópikus harmadik világháború utáni világban. Segítségével akkor is kommunikálni lehet, ha a fenti forgatókönyvek egyike bekövetkezik. De akár akkor is hasznos megoldás, ha egy ország kormánya úgy dönt, lekapcsolja vagy korlátozza az internet hozzáférést (erre lásd a legfrissebb példát Zimbabwét). De még bitcoin kereskedésre is használható az olyan gazdaságilag bukott országokban, mint Venezuela.

Az elmúlt napokban Venezuelában nem volt elérhető a Localbitcoins.com oldal, ami a legnagyobb peer-to-peer bitcoin váltó a világon. Erre jöttek ki a fejlesztők a Turpial mesh node nevű készülékkel melynek nincs másra szüksége, mint elegendő töltöttségre. Se internet, se mobiljel nem szükséges.

Persze a pöttöm készülék önmagában nem elég, hogy bitcoin tranzakciókat küldjünk a hálózatra, de úgy tűnik a Bitcoin Venezuela fejlesztői erre is gondoltak egy nagyobb Harpia nevű készülékkel. A mesh csomópontként funkcionáló Bitcoin vagy Lightning csomópontot a Blockstream szatellitjeire lehet csatlakoztatni. Egy ilyen meshnetre kapcsolt készülékkel végrehajthatóakká válnak a tranzakciók és azt ki lehet közvetíteni a hálózatra anélkül, hogy helyi infrastruktúrára kellene hagyatkozni.

A Bitcoin Venezuela a fejlesztésre egy forrásgyűjtési akciót is indított, amely keretében ~13 BTC-t szeretnének összegyűjteni 3 havi fejlesztői munka megfizetésére és hogy véglegesítsék, valamint hogy elkészítsék a piacra dobható végleges terméket.

Úgy tűnik egy nagyhal támogatót már nyertek Adam Back személyében, aki a Blockstream CEO-ja .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük