A világ 5. legnagyobb bányászati poolja hagyja el Kínát

A BTC.com kripto bányászati pool elhagyja Kínát, miután a helyi hatóságok elvették annak áramellátását.

Az 500.com tulajdonában levő BTC.com bejelentette első bányászati gépeinek sikeres áttelepítését Kazahsztánba.

A Jihan Wu által tervezett, valamint a Bitmain és Bitdeer által üzemeltetett BTC.com februárban új tulajdonba került, miután az 500.com megvásárolta. A cikk megjelenésekor a BTC.com a világon az 5. legnagyobb bányászati pool és a blokkok 10.4%-át érvényesíti a bitcoin (BTC) blokkláncon.

Az áthelyezés azután történt meg, hogy Nyugat-Szecsuán tartomány állami hálózata értesítette a céget arról, hogy az egyik adatközpontjának áramellátást hamarosan felfüggesztik. A BIT Mining közleményében állítja:

2021. június 21-én a cég közvetetten birtokolt leányvállalata, a Ganzi Changhe (…) értesítést kapott (…) a szecsuáni Ganzi Elektromos Energia állami hálózattól  (…), hogy a Ganzi Changhe Adatközpontot ellátó egységet 2021. június 19-én, pekingi idő szerint délután kilenc órakor leállítják. A Ganzi Changhe Adatközpont azóta leállította a munkálatokat. A szecsuáni adatközpontok, beleértve a Ganzi Changhe Adatközpontot, körülbelül 3%-kal járultak hozzá a cég májusi bevételéhez.”

Az állami hálózat ezen beavatkozása a kriptobányászat számára újabb pofon volt. A kínai állam nem veszi jó néven a bányászati ipar által generált ökológiai lábnyomot.

Olyan helyeken, mint Belső-Mongólia a helyi hatóságok egy forródrótot is létrehoztak a lakosság számára az illegális bányászati tevékenységek jelentésére. Továbbá komoly állami nyomásra három bányászati céget, a BTC.TOP-t, Huboi-t és a HashCow-t is arra kényszerítették, hogy beszüntessék tevékenységüket az anyaországban.

A BIT Mining vezérigazgatója, Xianfeng Yang legyintett a nehézségekre, állítva:

„A vállalat elkötelezett a környezet védelme és az ökológiai lábnyom csökkentése mellett. Növekedési stratégiánk részeként bővítettük a tengerentúli tevékenységünket. A texasi és a kazahsztáni kriptovaluta bányászati adatközpontokba történt befektetéseink után felgyorsítjuk a tengerentúli fejlesztéseinket alternatív, jó minőségű bányászati erőforrások keresésére.”

A bitcoin bányászat szigorúbb felügyelet alá kerül Kínában

Míg Kína megtette első lépéseit a kriptobányászat ellen, addig a hatóságok máshol egyre gyakrabban fejezik ki aggályaikat az energiazabáló bányászgépek miatt. Április végén egy volt kirgizisztáni kormánytisztviselő azzal érvelt, hogy a kriptobányászat az országában végbemenő energiaválság egyik fő okozója. Hasonló panaszokról számoltak be Iránban és a Kaukázusban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.