A világ legnagyobb eszközkezelője bitcoin opciós szerződéseket kötött

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A BlackRock a világ legnagyobb eszközkezelőjének számít, amely már régóta kacérkodik a bitcoinnal és a kriptovalutákkal. Még tavaly decemberben nyílt a cégnél egy állás blokklánccal foglalkozó csoport vezetésére, januárban pedig kiderült, hogy már színesítik is a portfóliót. Ez utóbbi akkor derült ki, amikor a SEC-nek leadott jelentésben olvasható volt, hogy a cég megengedte a befektetési alapjai részére, hogy bitcoint is rakjanak a portfóliókba. És maga a BlackRock vezérigazgató, Rick Rieder is beszélt erről egy korábbi interjújában.

A BlackRock most már tényleg beszállt a bitcoinba

És a frissen beadott SEC jelentések szerint a BlackRock Global Allocation Fund 37 opciós bitcoin szerződéssel már rendelkezett is. A Chicago Mercantile Exchange (Chicagói Kereskedelmi Tőzsde – CME) platformján birtokolt opciók értéke meghaladja a 360 ezer dollárt. A CME tőzsdéjén már három éve lehet bitcoin határidős termékekkel kereskedni, idén februártól pedig már ethereum határidős kereskedésre is van lehetőség. Ez a 360 ezer dollár ugyan csak töredékét teszi ki az alap eszközeinek, mégis jelentős előrelépés. A szerződések március 26-án egyébként le is jártak. A BlackRock esete azért előremutató, mert a világ legnagyobb eszközkezelőjéről beszélünk. 9 billió dollárnyi eszközt kezelnek, elég jól lekörözve a Vanguard, az UBS vagy éppen a JPMorgan Chase cégeit.

Ez utóbbiak is egyébként már kezdenek beállni a sorba, hiszen például a Fidelity most adott be kérelmet egy Bitcoin ETF-re (tőzsdén kereskedett befektetési alap). A BYN Mellon már februárban arról beszélt, hogy Bitcoinban is fogad el alapkezelői megbízásokat. A JPMorgan Chase pedig létrehozott egy olyan portfóliót, amely olyan cégek részvényeit tartalmazza, amelyek a bitcoin hatásainak is ki vannak téve. És egyébként a BlackRockról most érkezett hír azt is jelenti, hogy jelentősen változnak a szelek a cégnél. Hiszen a bevezetőben a közelmúlt eseményeit mutattuk be, amelyek egyértelműen a bitcoin felé való nyitásról szólnak. De 2018-ban a vezérigazgató még arról beszélt, hogy a cég befektetőit nem érdeklik a kriptovaluták. Persze azért vegyük figyelembe, hogy itt csak opciós szerződésről van szó, tehát konkrétan nincs bitcoin vásárlás. Inkább csak az árfolyammozgásokból profitál az, aki opciós szerződéseket köt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.