A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock bitcoin határidős ügyletekbe fektet

Úgy tűnik, hogy a világ legnagyobb vagyonkezelője felszáll a bitcoin vonatára. A 7,81 billió dollárt kezelő BlackRock legalább két alapjának adta meg a lehetőséget arra, hogy bitcoin határidős ügyletekbe fektessen be.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC) szerdán benyújtott dokumentumok azt mutatják, hogy a BlackRock Global Allocation Fund Inc. és a BlackRock Funds V a bitcoin iránt érdeklődik. Mindkét alap felveszi a világ vezető kriptovalutáját a származékos termékek listájára.

A BlackRock nem közölte, hogy mely árutőzsdét választja a határidős kriptoügyletek végrehajtására. A CME jelenleg az egyetlen, a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) által bejegyzett tőzsde, amely hasonló határidős termékeket kínál jelenleg. A CME bitcoin határidős ügyletei 2017 novemberében indultak útjára, ezek a származtatott termékek készpénz alapon teljesülnek, segítségükkel pedig szabályozott keretek között lehet a bitcoin jövőbeli árfolyamára spekulálni vagy fedezeti ügyleteket kötni.

A beadványok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen határidős befektetések illikviditási kockázatokat hordozhatnak a viszonylag újnak mondható piac miatt. A szabályozás változásai, a volatilitási és értékelési kockázatok hátrányosan befolyásolhatják az alapot.

Korábban a BlackRock egyetlen szabályozási beadványában sem említette a bitcoint, de úgy tűnik, ami késik, nem múlik. A dokumentumban úgy fogalmaztak: „Bizonyos alapok bitcoin alapon köthetnek határidős szerződéseket.”

Tavaly novemberben Rick Rieder a BlackRock befektetési igazgatója azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy “a kriptovaluta akár az aranyat is helyettesítheti, hiszen sokkal funkcionálisabb, mint a sárga fém.”

Larry Fink vezérigazgató is elismerte a bitcoin folyamatosan növekvő népszerűségét, és kijelentette, hogy a kriptovaluta globális piaci eszközzé válhat. Az eszközkezelő a közelmúltban egy blokklánc és kriptovaluta vezetői állásajánlatot tett közzé, amely szintén azt engedte sejtetni, hogy a cég komolyan érdeklődik a kriptoszektor iránt. Az állást elnyerő pályázónak értékelési modelleket kell készítenie a kriptovaluták számára, illetve értékelnie kell a kormányzati modelleket és az alapul szolgáló technológia egyéb aspektusait is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.