“A világ mocskát takarítom el némi aprópénzért…”

“Pár eurót kapunk, és az életünket azzal töltjük, hogy megtisztítsuk a Facebookot a világ mocskától”– jelentették ki a közösségi média moderátorai. Egy algoritmus nem elegendő annak megítélésére, hogy a felhasználók által jelentett tartalom valóban törlendő-e. Ehhez moderátorok seregére van szükség minden közösségi média platformon. Az álhírek, a pornó és a horrorfilmekbe illő videók között dolgozni azonban rendkívül stresszes.

“A munkánk nélkül a Facebook használhatatlan lenne. Birodalma összeomlana. Algoritmusai nem tudnak különbséget tenni az újságírás és a dezinformáció, az erőszak és a szatíra között. Csak mi tudunk” – ezek a szavak olvashatók egy tavaly Mark Zuckerbergnek küldött levélben, amelyet több száz Facebook moderátor írt alá. Olyan emberek, akik a közösségi média óriásnak és a többi nagy digitális platformnak is dolgoznak: az Instagramtól a Twitterig, a TikToktól a YouTube-ig. Ők a közösségi média tartalmának moderátorai, a 21. századi hálózat titkos őrei. Bár a munkájuk kevésbé ismert, mégis döntő jelentőségű a közösségi médiák életében.

Ma akármit is posztolunk a közösségi média felületeken lehetetlen 100%-os bizonyossággal megállapítani, hogy azt egy ember vagy egy gép moderálja. Az algoritmusok ugyan mindenhol működnek, ettől függetlenül szüksége van a hús-vér emberek munkájára is, hiszen egy gép sok esetben nem tud dönteni arról, hogy melyik tartalom maradhat és melyik nem. A moderátorok veszik a fáradtságot, hogy elrejtsék a világ mocskát a szőnyeg alá épp egy pillanattal azelőtt, hogy bármilyen döbbenetes, vérfagyasztó bejegyzés megfertőzné a monitorainkat vagy okostelefonjainkat.

Felvételkor feltétel az erős idegrendszer

A digitális moderátorok olyan férfiak és nők, akik nem rendelkeznek speciális készségekkel vagy képesítéssel, bármilyen etnikai hovatartozásúak és származásúak lehetnek, akiket úgy cserélgethetnek a nagy közösségi média platformok, mint a zoknit.

Moderátornak bárki jelentkezhet a következő feltételekkel: legyen azonnal elérhető, legyen stabil internetkapcsolata és természetesen jó gyomra, mert ami a felületen zajlik az mentálisan gyorsan kikészíti az embert. Feladatuk nem más, mint az anonim napi jelentések millióinak szűrése és a közösségi média szabályzatának nem megfelelő tartalom törlése. Gyermekpornográfia, gyűlöletbeszéd, rasszizmus, álhírek, bosszúpornó, számítógépes zaklatás, kínzás, nemi erőszak, gyilkosság és öngyilkosság, háborúk és élő mészárlások. Ezeket és hasonló borzalmakat kell nézni egész nap és amit a számítógép nem tud szűrni, azt a moderátoroknak manuálisan kell.

Tarleton Gillespie az “Internet letéteményesei” című könyvében úgy fogalmazott, „tartalmanként tíz centet fizettek. Ezért az összegért katalogizálnom kellett egy Isis által közzétett videót, amin épp egy fiatal srácot gyújtottak fel.”

A moderátoroknak őrült tempóban kell dolgozniuk, fejenként és műszakonként akár 1500 tartalmat is meg kell nézniük a vállalatok útmutatásait követve, ami folyamatosan változik. Ha az adott nyelvet nem értik, akkor online fordítóra támaszkodnak. A legfontosabb a rohanás: mindössze néhány másodpercük vannak arra, hogy eldöntsék maradhat-e a tartalom vagy azonnal el kell távolítani.

Azt sem tudni, hányan lehetnek

Egy volt moderátor, Valera Zaicev, aki a moderátorok jogaiért folytatott harc egyik legnagyobb aktivistája azt mondta, hogy a Facebook még a wc-n töltött időt is számolja. A digitális moderátorok éjjel-nappal dolgoznak, a munkájukról viszont nem beszélhetnek senkinek sem biztonsági okokból. Bármilyen pocsékul is érzik magukat, a megbízatásukat titokban kell tartani. Ebből adódóan senki nem tudja igazából megmondani, hogy ma pontosan hány moderátor is dolgozik a világon. Egyes becslések szerint legalább 100-150 ezer emberről beszélünk.

A Facebook az Egyesült Államokban a profi moderátoroknak 15 dollárt fizet óránként, az USA-n kívül dolgozó embereknek jó ha néhány dollárt sikerül keresniük naponta. Sokan nem közvetlenül dolgoznak a közösségi médiának, hanem különböző munkaerő-közvetítőkön keresztül, nekik a fizetésük még ennél is alacsonyabb, hiszen a közvetítő cégek a bérek akár felét is levonhatják maguknak jutalékként. Sokaknak nincs lehetőségük munkát váltani, főleg most a koronavírus okozta válságban, így kénytelenek mindent elvállalni, még akkor is, ha az pszichésen lapátra teszik őket. Ez a munka pedig nem nyugdíjas állás, hiszen elég néhány apró hiba és az illető repül. Úgy van vele az összes techvállalat, hogy 7 milliárd emberből lehet válogatni nyugodtan.

Pszichésen mindenkit tönkretesz

Nemcsak Amerikában vagy Ázsiában, az Európai Unióban is több ezer moderátor van, és mindannyian kritikus körülmények között dolgoznak, ahol mentális egészségük sérül. Egyre több a Facebook ellen indított per is. 2020-ban Zuckerberg vállalata 50 millió dollárt fizetett moderátorok ezreinek, akiknek munkájuk miatt pszichés problémák lettek. Vannak, akik néhány hónap után maguk állnak fel és távoznak, mivel sokk hatása alá kerülnek az állandó erőszakot nézve. A világon annyi a gonoszság, a gyűlölet és az erőszak, hogy még az erősebb idegzetűeket is bedarálja a rendszer. Hosszú távon ezt nem lehet elviselni, aki a pénz miatt egy ideig mégis marad, azt olyan gyötrő látomások veszik hatalmába, hogy a végén öngyilkosságot is képes elkövetni.

“A komplex és potenciálisan traumatikus tartalmaknak való egész napos kitettség, valamint az elképesztő mennyiségű információ és a feladatok állandó ismétlődése megterhelő”, magyarázta Massimiliano Barattucci, munkapszichológus. “A tartalom moderátorok állandó stressz-forrásnak vannak kitéve. Ebből adódóan megérthetjük, hogy a körükben óriási a fluktuáció és a kiégés.”

A moderátorok álmatlanságtól szenvednek, rémálmok gyötrik őket, folyamatosan szoronganak, sokan poszt-traumás stresszel küzdenek. A közösségi média legmélyebb bugyrai olyan szinten beszippantják a dolgozókat, hogy egy idő után nem nagyon tudnak már különbséget tenni a saját valóságuk és a Facebook mocska között.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük