A Visa és a Mastercard lehetnek 2022 legnagyobb vesztesei?

Chamath Palihapitiya, volt Facebook vezérember és milliárdos befektető, egy podcastben osztott meg érdekes gondolatokat arról, hogy miért lehet a Visa és a Mastercard az újév legnagyobb vesztesei között. A két céget valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen ezek a világ 2 legnagyobb bankkártya kibocsátó vállalata. Vagyis a hagyományos pénzügyi rendszer legfontosabb pillérei közé tartoznak. Az, hogy ezeknek a cégeknek belátható időn belül komolyabban félniük kéne, jellemzően még a legelhivatottabb kriptohívőknek sem nagyon jut eszébe. Azonban Palihapitiya most úgy véli, hogy a Web3 és a kriptotechnológia alapú fizetési megoldások rohamos terjedésével, a két hagyományos óriáscég már idén komoly veszteségeket fog elszenvedni.

Palihapitiya szerint a hagyományos fintech világot alapvetően ennek a két cégnek egyfajta duopóliuma dominálja, hiszen a hétköznapi tranzakciók túlnyomó részét ez a két cég bonyolítja le. Véleménye szerint azonban ez szükségtelen, hiszen visszafogja az innovációt, elavult, és a csupán múlt századról ránk maradt konzervatív pénzügyi rendszer vegetáló maradványa. A volt facebook vezérember jelenleg főleg egy Social Capital nevű befektetői alap vezetésével foglalatoskodik.

A podcast során egészen odáig ment, hogy kijelentette, véleménye szerint a Visa, a Mastercard és a kapcsolódó vállalatok részvényeinek shortolása (az árfolyam csökkenésére való fogadás) lehet 2022 egyik legnagyobb üzlete. Ezen cégek részvényei azonban jelentős emelkedést produkáltak az utóbbi években, az elemzők többsége pedig további, konszolidált emelkedésre számít (különösen a jelenlegi, elszabadult inflációs helyzetben), így ez valóban nagyon nagyon erős kijelentés.

Eltűnőfélben lévő hagyomány a bankkártyás fizetés

Palihapitiya indoklásként rámutatott, hogy ezek a cégek gyakorlatilag kizárólag a tranzakciókhoz kapcsolódó 2-3 százalékos díjakból élnek. Az ügyfeleik száma azonban az újszerű fizetési formák terjedésével folyamatosan csökkenni fog, így a bevételeik is egyre csökkenek majd. Másik oldalról, a tranzakciók hátterét biztosító hagyományos hálózat fenntartásához óriási költségek kapcsolódnak. Bár a világ tehetősebb részén a bankkártyás fizetés nagyon mélyen beleégett a társadalomba és senki nem gondolná, hogy valaha is “kimegy a divatból”, a fejlődő országokban teljesen más trendek mutatkoznak.

Kínában és számos ázsiai országban már rég a különböző telefonos fizetési megoldások a dominánsok, egyszerűen azért mert ezt kényelmesebbnek találják a vásárlók. Indiában, Afrika számos országában és Latin-Amerikában szintén egyre népszerűbbek a különböző Web3 és mobil fizetési szolgáltatók, azonban itt kevésbé a kényelem és inkább az ottani bankrendszer drágasága és megbízhatatlansága a kiváltó ok.

Ilyen szempontból tehát stimmelhet Palihapitiya jóslata, miszerint a Visa és a Mastercard lehetnek a jövő vesztesei, azonban a kriptó rajongóknak nem érdemes túl hamar inniuk a medve bőrére. A  közvetlenül okostelefon és internet alapú független szolgáltató fizetési megoldások 99 százalékának ugyanis semmi köze semmilyen kriptotechnológiához. Különösen Kínában és Indiában, ahol egyre jobban üldözik ezen technológiákat.