A Wall Street felvenné a versenyt a kriptotőzsdékkel

Az elmúlt év a kriptotőzsdék botrányaitól volt hangos, nem is csoda, hogy a kriptokereskedők minden eddiginél elővigyázatosabbak. Ezt az általános bizalmatlanságot igyekeznek kihasználni a Wall Street hagyományos pénzintézetei azáltal, hogy átláthatóbb kriptokereskedési platformokat ígérnek a befektetőknek.

A befektetők nagyobb biztonságra vágynak

Az FTX csődje, a Terra ökoszisztéma összeomlása és más, közelmúltbeli incidensek rávilágítottak a szabályozatlan tőzsdéken keresztül történő befektetés kockázataira. A kriptovalutákkal való kereskedés vonzereje azonban továbbra is jelentős.

Szakértők szerint a neves pénzintézetek által üzemeltetett, nagyobb átláthatóságot garantáló platformok megoldanák ezt a bizalmatlansági problémát. Az EY-Parthenon által május elején közzétett, 250 vagyonkezelő bevonásával készült felmérés válaszadóinak fele fontolóra venné, hogy átvált egy tradicionális vállalatra, amennyiben ott is megkapja a kriptocsoportoknál már megszokott szolgáltatásokat. A válaszadók 90%-a pedig bízik benne, hogy a hagyományos pénzügyi csoportok kriptovagyonuk letéteményeseként működnek majd.

„A pedigrével rendelkező, hagyományos intézményi nagybefektetők határozottan előnyben részesítik az olyan partnerekkel való üzletelést, akikről tudják, hogy évek óta léteznek és hagyományos értelemben szabályozottak” – nyilatkozta a témával kapcsolatban Gautam Chhugani, a Bernstein globális digitális eszközökkel foglalkozó vezető elemzője.

Ezt az igényt a Wall Street több pénzügyi vállalata is felismerte, és el is indította már a saját kriptoprojektjét. A Standard Chartered, a Nomura és a Charles Schwab például új kriptotőzsdei és letéti platformok fejlesztésén dolgozik, a BNY Mellon és a Fidelity külön kripto letétkezelési részleget működtet, a Nasdaq pedig már csak arra vár, hogy az amerikai szabályozó szervek zöld utat adjanak új szolgáltatására.

Mit jelent mindez a kripto-natív platformok számára?

A tradicionális pénzintézetek belépésével a Binance, a Coinbase és általánosságban a kripto-natív platformok óriási piaci versenyre számíthatnak. Az átláthatóság és a stabil háttér minden bizonnyal nagy húzóerő lesz majd a tradicionálisabb értékeket valló nagybefeketetői réteg számára, ami jelentősen megcsapolhatja a kripto-natív kereskedési platformok forgalmát.