A WallStreetBets most az ezüst piacán akar short squeeze-t végrehajtani

Az elmúlt napok eseményei után még az is tudja, hogy mi az a short squeeze, aki egyébként nem annyira járatos az értékpapírok vagy pénzügyi eszközök kereskedelmében. A magyarul elég viccesen “shortolók kifacsarásának, kirázásának” fordított squeeze során az adott termék árfolyamának esésére játszó shortolók kerülnek nehéz helyzetbe. Hiszen a shortolt termék a csökkenés helyett hatalmas ugrást mutat árfolyamában. Így a shortolók vagy nagy veszteséggel kiszállnak vagy elkezdik vásárolni a terméket. Ezzel meg ugyebár megint feljebb verik az árat.

Short squeeze jön az ezüst piacán is?

Pontosan ez történt most a GameStop-részvények kapcsán is, a nagy wall streeti brókerek a részvény esésére számolva shortolni kezdtek. A WallStreetBets Reddit-fórum tagjai, önjelölt kereskedői azonban harcot indítottak a nagy gigászok ellen. Ezzel 700%-os emelkedést értek el a részvény árfolyamában azzal, hogy döbbenetes mennyiségben kezdték el venni a papírt. Amióta ez megtörtént, egyre többen kezdték el figyelni és olvasni a fórumot, így felfigyelhettek jjalj30 és TheHappyHawaiian posztjaira. Mindketten arról írtak, hogy érdemes lenne az ezüst árfolyamával kapcsolatban is egy short squeezet indítani. Ahogy jjalj30 is megfogalmazta, napjainkban az egyik leginkább manipulált piacnak az ezüstrudak piaca számít, hiszen alig 25 dollár körül van egy uncia ezüst ára (870 dollár kilónként).

És a WallStreetBets fórum tagjai szerint ez egy nagy lehetőség lenne odacsapni a bankoknak, amelyek állítólagosan az ezüst és arany árának manipulálásával rejtik el a valódi infláció értékét. Hiszen a normál inflációkövető áron beárazott ezüst unciánkénti árának 1000 dollár körül kellene lennie, nem 25 dolláron (legalábbis ezen fórumozók szerint). És lehet, hogy a posztoknak köze volt hozzá, de pénteken 1 milliárd dollár ömlött be az ezüst piacára, ami az elmúlt 15 év korábbi rekordjának a duplája egyetlen nap alatt! Nem csoda, hogy az ezüst ára meglódult felfelé és ugyan nem ugrott százakat, de elég rég járt már 27 dollár felett, most pedig ezt teszi.

Diagram

És a beömlő tőke mennyiségét megfigyelve még bőven van mozgástere az árfolyamnak felfelé. Nem csoda, hogy a WallStreetBetsen már új történelemről írnak.TheHappyHawaiian például arra szólított fel, hogy a vásárlás mellett még fizikai ezüst lehívását is kérjék a kisbefektetők. Ez ugyanis teljesen megrogyasztja a piacot, hiszen minimális mennyiségben áll csak rendelkezésre fizikailag ezüst.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.