A Wasabi blokkolja cointársítási szolgáltatását bizonyos címeknél

Nemrégiben érdekes tweet jelent meg a Wasabi Wallet Twitter-fiókján. A Wasabi tárca mögött álló zkSNACKs nevű cég ugyanis bejelentette, hogy bizonyos bitcoin tranzakciókat ki fog tiltani CoinJoins nevet viselő cointársító szolgáltatásából. A CoinJoins ugye az a funkció, ami lehetővé teszi, hogy egyes érmék forrását keveréses, cointársításos úton eltüntessék a felhasználók.

A Wasabi Wallet döntése nem igazán lesz hatással a felhasználókra

Egy bennfentes Wasabi fejlesztő szerint azért volt szükség a lépésre, hogy a cég távol tartsa magát a jogi problémáktól. Ezért a blokkolással igazából a hackereket és egyéb illegális forrásból származó coinokat birtokoló scammereket akarják távol tartani a Wasabitól. Tökéletesen mutatja ez a lépés is, hogy mennyire nehéz dolga van egy olyan cégnek, amely a decentralizált ökoszisztémában akar boldogulni és mellé még szinte tökéletesen anonim pénzügyi tranzakciókat szeretne kínálni. A CoinJoin technológia működési elve nagyon egyszerű. Az egyik felhasználó által küldött coinok először egy közös poolba kerülnek. Itt más felhasználók coinjaival keverik őket, majd a fogadó fél megkapja pontosan azt az összeget, amit a küldő fél küldött, csak nem pont ugyanazokat a coinokat. Ez a fajta “nyomeltüntetés” avagy cointársítás egyébként nem a Wasabi sajátja. Viszont amiért a Wasabi és a többi hasonló koordinátor népszerű az a tény, hogy segít egymásra találni a cointársításra vágyó bitcoin felhasználóknak és lekoordinálja velük a coinok csereberéjét.

Wasabi

Nem sokkal több ennél a Wasabi szerepe, hiszen nem látják, hogy mi történik a tranzakciókkal onnantól kezdve, hogy beküldik a poolba a coinokat és azt sem látják, hogy kihez mit küldenek. Viszont egy dolgot szabályozni tudnak, méghozzá azt, hogy ki küldhet be a poolba coinokat. Úgyhogy a legtöbb felhasználó számára ugyanúgy fog működni a Wasabi CoinJoins funkciója, mint eddig, csak lesz néhány kizárt cím a szolgáltatásból. Mindenesetre a piacokat nem fogja megrengetni ez a hír. Például a Samourai Wallet koordinátori szolgáltatása, a Whirlpool is biztosítja a cointársítás lehetőségét és ők nem terveznek címeket blokkolni. Szóval akit zavar a Wasabi blokkolása, az fogja magát és keres egy másik koordinátort. Vagy ő maga lesz az.