A WSJ szerint a CBDC elhozhatja a negatív kamatlábak korszakát

A Wall Street Journal egy tegnapi cikkében foglalkozott a központi banki digitális valutákkal (CBDC), és azt a tanulságot vonta le, hogy ezek valójában negatív tartományba lökik majd a kamatlábakat.

A 2021. szeptember 8-án a “Digital Currencies Pave Way for Deeply Negative Interest Rates’ címmel megjelent cikkben az újság szenior rovatvezetője James Mackintosh azzal érvelt, hogy a CBDC-k és a készpénz közötti különbséget úgy lehetne megállapítani, ha a kamatlábak negatív értékbe fordulnának. Ekkor az emberek inkább a fizikai fiatpénzt tartanák meg, amelyek után nulla kamatot kapnának. A központi banki digitális dollár esetében ugyanis negatív kamatlábak esetében elvesztenék a digitális pénzük értékét.

Ez azt jelenti, hogy a központi bankok nagyobb befolyást szerezhetnek a kamatlábak változtatásával, ha a digitális dollárt vezetnek be, mintha maradna a készpénz, amit az emberek a párnájuk alá rejthetnek.

A negatív kamatlábakat eddig a központi bankok csak mint végső intézkedés alkalmazták recessziók idejében. Ezzel stimulálták a gazdaságot, hogy a hitelfelvételnek nincs költsége, így lehet növelni a beruházásokat és a költéseket, és nem érdemes hosszútávú megtakarítást kezdeni.

A közel zero kamatlábak korszakát éljük

A jegybanki kamatlábat minden idők egyik legalacsonyabb értéken (0.25%) tartja jelenleg a Federal Reserve. Ennél csak egyszer volt alacsonyabb a kamatláb. 2020. márciusában a Fed koronavírus kitörése okozta sokk tompítására 0%-ra csökkentette azt.

Benoît Coeuré, a Bank for International Settlements’ Innovation Hub vezetője elmondta a WSJ-nek, hogy a központi bankoknak nem céljuk a digitális jegybanki pénz bevezetésével, hogy azt egy lehetséges monetáris szabályozási eszközként használják.

A negatív rátákat nem könnyű értelmezni. Mind a központi bankok, mind pedig a pénzügyi intézmények részéről lesz ellenállás, nem szeretnék ezt megvalósítani.

A negatív kamatlábakat a defláció elleni eszközként is gyakran alkalmazzák. Ugyanis ezzel csökkenthetik a nemzeti valuta értékét. Ebben a szcenárióban az exportálás olcsóbb az ország számára, és a import cikkek növekvő költsége pedig feljebb tolják az inflációt.

Mackintosh arra a következtetésre jutott, hogy “a központi bankoknak az elektronikus pénz sokkal nagyobb szabadságot adhat.

Nagyon sok központi bank már most is a negatív kamatlábak korszakát éli. Az Európai Központi Bank most 0.5%-on tartja a kamatlábat, a Bank of Japan már átment negatívba (-0.1%). De a Svájci Nemzeti Bank (-0.75%) és a dán jegybnak is (-0.5%) nulla alá csökkentette a kamatlábat.

Wolfram Seidemann, a G+D Currency Technology igazgatója egy másik kritikát is megfogalmazott a CBDC-k ellen. Szerinte ezeket a digitális pénzeket programozható pénznek tekintik majd, amit bármikor elvehetnek a tulajdonosától:

“A programozható pénzt úgy tervezték, hogy beépített szabályok korlátozhatják a felhasználóját. Ezen szabályok szerint a digitális pénzek lejárhatnak egy fix dátum szerint, vagy korlátozhatják azt is, hogy milyen dolgok vagy szolgáltatások fizethetők vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.