Ez az Európai Központi Bank elit véleménye a bitcoinról és a digitális euróról

Isabel Schnabel (képen) az EKB igazgatótanácsának tagja a német Der Spiegel napilapnak adott interjút a jelenlegi világgazdasági helyzetről, melyben számos témát érintett, a koronavírus okozta gazdasági lassulástól, a kriptovalutákig és globális pénzügyi szabályozói rendszerekig.

Schnabel az Archegos nevű amerikai befektetési alap közelmúltbeli csődjét hozta fel példának arra, hogy miért van szükség a pénzügyi rendszer szigorúbb szabályozására.

Bill Hwang az Archegos mögött rejlő aranykezű, de mégis ismeretlen kereskedő, 2013-ban még „szerény” 200 millió dolláros vagyonát derivatív ügyletekbe fektetve 2021-re több mint 20 milliárd dollárt kalapozott össze. Ha idén márciusban kiszállt volna, akkor az 57 éves Hwang ideje hátralevő részét a leggazdagabb egy százalék leggazdagabb egy százalékának életét élvezve tölthette volna el.

De nem szállt ki, mi több a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzetben agresszívan terjeszkedve próbálta az alapot hitelekből fedezett tőkeáttételes ügyletekkel 100 milliárdosra duzzasztani, ami aztán egyszer csak kipukkadt. Ezzel Hwang negatív rekordot állított fel, a modern pénztörténelem során még senki nem vesztett el ennyi pénzt alig két nap alatt.

A csőd láncreakciót indított el az Archegos hitelezőinek körében, a Credit Suisse 4,7 milliárd dollárt, a Nomura Holdings 2 milliárd dollárt vesztett, a Morgan Stanley pedig hihetetlen egybeeséssel a hírek okozta összezuhanás előtti este szabadult meg még elfogadható áron több mint 5 milliárd dollárnyi Archegos részvényétől (súgok: insider kereskedés és büntetendő).

Amikor a bitcoinról kérdezték Schnabel meglehetősen szkeptikus álláspontjáról tett tanúbizonyságot; szavaival élve, „a bitcoint nem lehet fizetőeszköznek tekinteni, hiszen a fizetőeszközök legalapvetőbb tulajdonságaival sem rendelkezik”. Véleménye szerint a bitcoin csupán egy spekulatív furcsaság, őrült volatilitással és bármilyen valós mögöttes fedezet nélkül.

Schnabel a digitális euró bevezetésével kapcsolatos tervekről is beszélt. Széleskörű a vélekedés az EKB-n belül, hogy az egyre gyorsabban digitalizálódó gazdasági környezetben szüksége van az Európai Uniónak saját CBDC-re (központi bank által kibocsátott digitális valuta), azonban ez egy nagyon hosszú és bonyodalmakkal teli folyamat végén lesz csak lehetséges, ami még csak most fog elkezdődni.

A fejlesztés tervezett ütemtervéről annyit nyilatkozott, hogy ez nem az EKB legfontosabb prioritásai közé tartozik, vagyis valójában tulajdonképpen jelenleg csak felmérik a terepet és konkrét dátumot sem mernek mondani a projekt tervezett előrehaladásával kapcsolatban.

Állítása szerint, azonban ez nem probléma, hiszen „nincs még egy olyan intézmény, amely olyan magas szintű kiberbiztonsági és adatvédelmi garanciákat tudna nyújtani, mint az Európai Központi Bank, és az emberek bizalma kétségkívül nagyobb az EKB-ban, mint például a bitcoin felé.”