A YFI tokenje megzuhant, miután sokan csalástól tartanak

November 18-án mindössze öt óra alatt zuhant 43%-ot árfolyamában a Yearn.Finance irányítási tokenje. Mindezt azután, hogy még a hónap elején 170%-ot emelkedett árfolyamában. A nagy bedőlés mögött azok a félelmek állnak, hogy a projekt egy úgynevezett exit scamet, azaz kilépési csalást hajt végre. A pár órás árfolyamzuhanás során több mint 300 millió dollárnyi piaci kapitalizáció került felszámolásra a CoinMarketCap adatai szerint.

Messze még a YFI összeomlás és valószínűleg inkább spekuláció van a háttérben

A cikk írásakor 9189 dolláron kereskednek egy YFI tokennel, miközben az ár alig egy napja még 14185 dollár is volt. Viszont összességében az elmúlt 30 napban még mindig 83%-os pluszban van az árfolyam. Az egész eladási őrület november 18-án azután jött, hogy az X-en elkezdtek olyan posztok megjelenni, hogy a YFI token teljes kínálatának több mint fele 10 olyan tárcában van, amit a fejlesztők kontrollálnak. Az Etherscan adatai szerint azonban inkább kriptotőzsdék tárcáiról lehet szó. Az egész ármozgás valódi hátterére inkább abban keresendő, hogy rengeteg kereskedő kezdte el a nagy novemberi árfolyamemelkedés után shortolni a tokent.

Plusz megkérdezett kriptoszakértők szerint ha valóban csalásról lenne szó, akkor ilyen mértékű kiárusítás után teljesen bedőlt volna az árfolyam. Ezzel szemben azonban még mindig 9 ezer dollár felett kereskednek fele, 80%-kal a történelmi mélypontja felett. A Yearn.Finance egy decentralizált pénzügyi (DeFi) protokoll, amely automatizált kereskedési megoldásokat kínál a DeFi piacokon. Andre Cronje, Ethereum-fejlesztő és vállalkozó 2020 júliusában indította el a protokollt. Cronje még nem reagált az X-en terjedő vádakra.