A ‘zöld Ethereum’ kedvez a kriptobefektetéseknek és az adaptációnak

A ‘zöld Ethereum’ narratívája egészen más fényben tünteti fel a kriptoszektort és teret nyit az eddig elérhetetlennek tűnő lehetőségek felé. 

Bombaként robban a hír a napokban, miszerint hosszas várakozás és többszöri halasztás után végre megtörtént a The Merge. Az Ethereum “Egyesülés”, ami még mindig lázban tartja az ágazat szereplőit, megreformálta az ETH bányászatot.

Azzal, hogy az Ethereum búcsút mondott a nagy energiaigényű proof-of-work (PoW) mechanizmusnak, mentesítette a szektort a bányászati tevékenység által keletkezett károsanyag kibocsátástól. A társalapítók és megannyi szakértő véleménye szerint az Ether (ETH) ennek a lépésnek köszönhetően könnyen „az intézményes világ részévé válhat”. 

Az Ethereum Foundation szerint a csütörtökön végbement váltás a hálózat energiafogyasztását 99,95%-kal hivatott majd csökkenteni. Ezáltal az elkövetkezendőkben a proof-of-stake (PoS) konszenzus szuperál majd.

A ‘zöld Ethereum’ az intézményi befektetők kedvencévé válhat

A folyamat lehetővé tette az Ethereum hálózat számára, hogy elszakadjon a bányászoktól és a költséges bányászati berendezésektől, amelyek a tranzakciók hitelesítéséért és a blokkok építéséért voltak felelősek. Ezentúl a szóban forgó funkciókat validátorok töltik majd be, akik stakelni fogják az ETH-t.

Charlie Karaboga, az ausztrál Block Earner fintech cég vezérigatója, szerint a PoS-re való váltás „azt idézi majd elő, hogy a jövő fizetőeszköze internet alapú lesz”. Elmondása alapján az Ethereum „alapértelmezetté növi majd ki magát s mindenki elismeri és bízni fog benne. Különösen a kriptobányászat fenntarthatóságát övező kérdések viszonylatában fog majd megoldást nyújtani”. 

Markus Thielen, az IDEG digitális vagyonkezelő vállalat befektetési igazgatója, úgy véli, hogy a proof-of-stake mechanizmus elősegíti majd a különféle befektetések nyélbeütését. Korábban számos szuverén befektetési alappal és központi bankkal folytatott megbeszéléseket digitális eszközökre kiterjedő portfólióik bővítése okán, azonban minden alkalommal az energiagondok gátolták az üzlet megkötését.

„A kereslet minduntalan magas, viszont a hiányzó láncszem egy zéró kibocsátású pénzügyi csatorna volt. Ez a probléma most megoldódni látszik, hála az Ethereum PoS-re történő átlényegülésének”, mondta Thielen.

A Blockworks társalapítója, Jason Yanowitz büszkén kiáll amellett, hogy a ‘zöld Ethereum’ a „lehető legjobb narratíva” a kriptovaluták történetében. Hozzátette, hogy a szabályozó szervek mindeddig azt szajkózták, hogy „a Bitcoin káros a környezetre nézve”, azonban az Ethereum most megváltoztatta a tényállást a kriptókat illetőleg. Ezt követően az intézményi befektetők is, az ESG-szemléletnek eleget téve, nyithatnak a kriptovilág felé.