Nem fizettél adót a kriptód után? Ez a kormány majd kideríti

Az ausztrál adóhivatal arra kényszeríti a kriptovaluta-tőzsdéket, hogy adják meg 1,2 millió kereskedő személyes és tranzakciós adatait. Ezen információk ugyanis segítenének a hatóságnak azonosítani azokat a személyeket, akik elmulasztották jelenteni a kriptókkal kapcsolatos tevékenységeiket és megpróbálták elkerülni az adófizetési kötelezettségüket.

Az Australian Financial Review nemrégiben arról számolt be, hogy az ausztrál adóhivatal (ATO) legújabb adatgyűjtési protokollja megköveteli a kijelölt kriptovaluta-tőzsdéktől, hogy adják meg a kereskedők nevét, címét, születésnapját és tranzakciós adatait. A cél, hogy elősegítsék az eladások után fizetendő tőkenyereségadó megfizetésére vonatkozó kötelezettségek betartását. Olyan kereskedők is érintettek lehetnek, akik a kriptovalutákat áruk és szolgáltatások kifizetésére használták.

Ausztrália szigorít, de közben kihasználja az iparág adottságait

Az FTX kriptovaluta-tőzsde bedőlése óta az ausztrál hatóságok egyre szigorúbban bánnak a kriptovaluta iparággal és a kereskedőkkel. Többek között beperelték azokat a vállalatokat, amelyek a megfelelő engedélyek nélkül próbáltak tokeneket értékesíteni. Mindeközben Ausztrália legnagyobb bankja, a Commonwealth Bank of Australia (CBA) a kriptotőzsdei átutalásokra további korlátozásokat vezetett be. A hivatalos közlemény szerint a CBA 24 órára, vagy akár ennél hosszabb időre is visszatarthatja, vagy elutasíthatja a kriptotőzsdékre történő átutalásokat.

Érdekes azonban, hogy a szigor ellenére az ország próbál lépést tartani a pénzügyi szektor fejlődésével. Amint arról beszámoltunk, 2024-ben több nagy Bitcoin-alapú, tőzsdén kereskedett alap (ETF) bevezetésre készül, az ASX Ltd. ugyanis, mely Ausztrália elsődleges értékpapír-tőzsdéje, jelenleg is azon dolgozik, hogy engedélyezze az ország első helyben tárolt Bitcoin ETF-jét. Az ilyen típusú termékek bevezetése lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy részt vegyenek a kriptovaluták növekvő piacán, miközben az állami szereplők továbbra is biztosítják az iparágban folyó tevékenységek átláthatóságát és a befektetők védelmét.

Az adóhivatali intézkedések és a kriptovaluta szektor szabályozásának szigorítása mögött látszik, hogy az ausztrál kormány komolyan veszi a kriptovaluták adózásának kérdését és az iparágban folyó tevékenységek átláthatóságát. Mindez azonban nem akadályozza meg az országot abban, hogy továbbra is nyitott legyen a kriptovaluták és a hozzájuk kapcsolódó innovációk iránt.