Kriptopénzek adózása 2019-ben Magyarországon

A kriptopénzek rohamos terjedésével egyre több kérdés fogalmazódhat meg bennünk. 2009 óta a bitcoin lett az első olyan virtuális pénz, ami nemzetközi piacokon, nemzetközileg elismert valutákkal is felvette a versenyt. Ezekkel a virtuális valutákkal nagyot lehet nyerni, ugyanakkor az átlagosnál nagyobb rizikót képviselnek. Ha valaki befektetésre vagy bányászatra veszi rá magát akkor mindenképpen azzal a céllal vág neki hogy gyarapítsa a vagyonát. Természetesen ebben az esetben jön állambácsi és kéri a részét. De hogyan és mennyit?

A probléma ott kezdődik hogy, ezek a coinok hivatalosan nem elfogadott fizetőeszközöknek minősülnek. Jelenleg nincs olyan bank, vagy szervezet ami mondjuk úgy, „rendes pénznemnek” tekintené a kriptopénzeket, legalábbis Magyarországon. Ez betudható annak is például, ami egyébként a lényege ezeknek a valutáknak, hogy nem központosított rendszerben működnek, ezért nagyon nehéz követni és szabályozni őket. Tavaly már az Európai Parlament is felállított egy FinTech témával foglalkozó csoportot, akik úgy döntöttek rendszerbe helyezik ezeket az érméket, érezve az általuk nyújtott lehetőségeket, viszont mára kiderült hogy, ez egy közel lehetetlen küldetés így a döntésük az lett hogy, idézem „kiiktatná őket”. Ezt izgatottan várjuk… Na de, mielőtt kiiktatnák az érméket beszéljünk, a jogi, illetve az adózási tudnivalókról.

Kik juthatnak hozzá és hogyan?

A kriptopénzekhez, csakúgy mint, más jól ismert fizetőeszközhöz hozzájuthat;

  • Magánszemély
  • Gazdálkodó szervezet (Pl.: KFT, ZRT, stb…)
  • Non-profit szervezetek (Pl.: Alapítványok)

Számos lehetőség van ezen valuták megszerzésére;

  • Bányászat
  • ICO vagy STO
  • Kriptotőzsde
  • Szolgáltatás vagy termék ellenértékeként
  • Fogadások

Magánszemélyként

Ha nincs semmilyen vállalkozásunk, legyen az egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság, akkor bizony minden járulékfizetési kötelezettség magánszemélyként ránk zúdul. Ebben az esetben önálló tevékenységből származó bevétellel van dolgunk. Ez azt jelenti hogy, 15% SZJA fizetési kötelezettségünk van, illetve 19,5% SZOCHO-t kell még bevallani. (2019-es törvénymódosítás által az EHO és SZOCHO összevonásra került!) De nagyon fontos hogy nem 100% az adóalap amiből kiindulunk, helyette csak 90%, ugyanis 10%-ot minden esetben „leköltségelhetünk” ha úgy döntünk, de választhatunk tételes költségelszámolást is ami jóval bonyolultabb és összetettebb. Ugyanezek az adózási feltételek vonatkoznak a kriptotőzsdén szerzett pénzek adózására is, (árfolyamnyereség), csak azt egyéni jövedelemként kell feltüntetni csakúgy, mint a klasszikus tőzsdén szerzett pénzt. Még olyan felvetés is akadt, hogy ha spekulációra alapozva tartunk kriptót akkor adóelőleget kell fizetnünk. De azt hogy gondolták az jó kérdés. Adózás esetében a kriptopénzünket át kell váltanunk forintba és abban kell leadóznunk, habár itt sincs pontos információ arról hogy milyen pénznemben adózhatunk, mivel a Magyar Kormány szokásához híven kissé le van maradva e téren.

Gazdálkodó szervezetként (BT, KFT, ZRT, stb..)

A nagy gond ott kezdődik hogy, sem a NAV, sem a kormány, akár egy kormányrendelet útján nem rendelkezik pontos leírással, szabályozással. Azt tudjuk hogy, 9%-ot mindenből le kell adózni az adott vállalkozásnak társasági adó címszó alatt. Ez valószínűleg árbevételkor aktuális, de ha mondjuk úgy dönt a cég, hogy átváltja akármilyen más valutába a coinját, akkor talán még egyszer köteles lesz megfizetni a járulékokat, de ezt sajnos nem tudni biztosra. Itt is forintban kell adóznunk az előbbi tényeket alapul véve.

Non-profit szervezetek (Alapítványok)

Természetesen az alapítványok nem tekinthetőek adóztatható társaságoknak. De merül fel a kérdés, lehet coinokkal adományozni? Sajnos ez esetben sincs semmilyen hasznos információ.

Lesz valaha normális adórendszer a kriptopénzeknek?

Azt tudjuk hogy, a nagyobb országokban már egy jóval kiforrottabb rendszer működik ez ügyben és sokkal jobban a mindennapok részét képviselik a coinok. De a nagy kérdés az hogy nálunk mikor lesz igazi szabályozás. Sajnos erre nincs jó és pontos válasz még most sem pedig nagyon ideje lenne. Csak tippelni és jósolni tudunk de annak meg sok értelme nincs. Reménykedjünk, hogy idővel lesz egy átláthatóbb és kiszámíthatóbb adórendszer amire valamilyen szinten támaszkodhatunk.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük