Aggódik a kriptotér a big tech cenzúra miatt, Elon Musk is alternatív megoldások használatára buzdít

A közösségi média felhasználói tömegesen hagyják el a hagyományos szolgáltatókat, melyek indokolatlanul adatokat gyűjtenek a felhasználókról, a tartalmat cenzúrázzák, illetve a profilokat blokkolják.

A WhatsApp csevegőalkalmazás használati feltételeinek megváltozása tömeges elvándorlást eredményezett. Az emberek olyan alternatív riválisok felé vették az irányt, mint a Telegram és a Signal. Sokaknak nem tetszett az, hogy a WhatsApp a felhasználói adatokat megossza az anyacéggel, a Facebookkal. Több millióan felhagytak a korábban népszerű platform használatával, és az elmúlt néhány napban 25 millió alkalommal töltötték le a Telegram üzenetküldő alkalmazást.

Hasonlóan népszerű applikáció lett hirtelen a Signal is, mely használatára maga Elon Musk buzdított a Twitteren.

Musk korábban nem kímélte a Facebookot sem az adatvédelmi aggályok miatt. 2018-ban nemcsak a saját személyes Facebook profilját távolította el a platformról, hanem a Tesla és a SpaceX céges oldalait is.

Néhány napja arról számoltunk be, hogy a Parler alternatív közösségi médiát bojkottálta a Google és az Apple is, majd a két giga vállalat lépése után az Amazon Web Services (AWS) egyszerűen lekapcsolta a Parler weboldalát. A kriptoszektort is kifejezetten aggasztotta az Amazonhoz tartozó AWS és más big tech vállalatok ténykedése, hiszen különösebb indoklás nélkül elérhetetlenné tehetnek bármilyen weboldalt, amely nekik nem tetszik. Ez hatással lehet a kriptovaluta és blokklánc projektek jövőjére is.

Az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin a Parler eltávolítását kifejezetten nyugtalanítónak minősítette egy Twitter bejegyzésben, megjegyezve, hogy az AWS sokkal inkább „közös infrastruktúra-szolgáltató”, mint közösségi oldal. Buterin megdöbbenését fejezte ki akkor is, amikor a Twitter kitiltotta felületéről Donald Trump leköszönő amerikai elnököt.

A múltban készített becslések szerint az Ethereum node-ok körülbelül 60%-a az AWS-en fut, így érthető Buterin aggodalma.

Az EOS és a Bitshares társalapítója, Daniel Larimer a közelmúltban a nagy közösségi média platformok tömeges elhagyására szólított fel még a Parler bojkottja előtt. Larimer azt jósolta, hogy ez lehet az utolsó esély arra, hogy más  közösségi média alkalmazásokat töltsünk le. Larimer nemrégiben megfogadta, hogy a jövőben cenzúra-ellenálló platformokon fog dolgozni. Szerinte ezek a mindennapi életben egyre fontosabbak lesznek, mivel egyre többen lesznek kitiltva a hagyományos platformokról.

Sok kriptoprojekt nagy ívben elkerülné az olyan technológiai óriások által nyújtott szolgáltatásokat, mint az Amazon, hiszen a központosított megoldás számtalan buktatóval jár. A THORChain decentralizált hálózat például arra ösztönzi a rajta futó node-okat, hogy kerüljék az AWS-t. Novemberben egyébként az AWS problémái a Coinbase-t is érintették, ami következtében a felhasználók nem tudtak belépni a fiókjaikba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.