A kriptotél elhúzódásával növekszik a stabilcoinok dominanciája

Elég sok különféle jel mutatja azt a kriptopiacokon, hogy a jelenlegi negatív hangulat még mindig uralkodónak számít. Ismét tovább növekedett a stabilcoinok dominanciája a piacon, rekordszintre jutott az arányuk. A jelenlegi gyakorlat szerint, amikor a kereskedők és befektetők kiszállnak a pozícióikból, akkor először kriptovalutájukat stabilcoinra váltják, mielőtt fiat pénzként vennék ki. Ezt már 5-6 hete láthatjuk és ennek köszönhetően tovább nőtt a stabilcoinok piaci részesedése.

Az USDT és az USDC uralkodik a stabilcoinok piacán

Ki kell emelni, hogy mindez annak ellenére van így, hogy a világ egyik legnagyobb stabilcoinjának, a Tethernek a kínálata csökkent. Plusz az egykor harmadik legnagyobbnak számító stabilcoin, a Terra-féle UST nyomán keletkezett űrt sem tudta betölteni senki. A CoinGecko számai szerint az összes stabilcoin piaci kapitalizációja 155 milliárd dollár körül mozog. Ha azt nézzük, hogy a teljes kriptopiaci kapitalizáció 940 milliárd dollár körül van, akkor látható, hogy 17%-os arányt képviselnek a piacon a stabilcoinok. Piaci kapitalizációt nézve az első hat kriptovalutából három stabilcoin. Az USDT és az USDC dominanciája sosem volt még ilyen nagy, annak ellenére, hogy csökkent a kínálat az ökoszisztémában.

Stabilcoin

Még május elején 83 milliárd USDT volt az elérhető kínálat, azóta ez 19%-ot csökkent, mégis ez maradt a vezető stabilcoin piaci részesedését nézve. A Tether beszámolója szerint jelenleg úgy 67 milliárd USDT van forgalomban. Viszont továbbra is folytatódik a kínálat csökkenése, ami a Tether piaci részesedését csökkenti. Ugyanis hasonló csökkenés nem tapasztalható a Circle-féle USD coinnál. Ebből 56 milliárd coin van most forgalomban, de őket egyáltalán nem sújtja hasonló kínálati csökkenés, mint a Tethert. Ez a két stabilcoin uralja jelenleg a piacot, alig valamivel kevesebb, mint 80% a piaci részesedésük. Miközben a Binance USD piaci része 11% körül mozog. A cégek is érzik a stabilcoinok iránt növekvő keresletet, nem hiába jelentette be tegnap a Tether, hogy most egy fonthoz kötött coint, a GBPT-t is el fog indítani.