Angol font alapú stabilcoint bocsát ki a Tether

A Tether Operations Limited szervezet, ami a Tether stabilcoint is működteti, bejelentette, hogy új, angol font alapú stabilcoint bocsát ki. A Tether amerikai dollár alapú stabil érméje a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező stabilcoin. Nem kevesebb, mint 68 milliárd dollár értékben van belőle forgalomban, még a közelmúltbeli eladási hullám után is. Az új font alapú stabilcoin, a GBPT ticker alatt lesz elérhető július elejétől kezdve. Az érme az induláskor az Ethereum blokkláncon fut majd. A GBPT, a rendkívüli népszerűségnek örvendő USDT stabilcoin mellett már az 5. deviza lesz, amelyet a Tether Operations működteti. Kevéssé ismertek, de léteznek ugyanis kínai jüan alapú (CNHT), euró alapú (EURT) és mexikói peso alapú (MXNT) stabilcoinok is a Tether Operations irányítása alatt.

Dollár, euró, jüan, peso és most angol font is

Idén áprilisban az Egyesült Királyság központi bankja bejelentette, hogy kriptobarát intézkedésekkel segítené elő a szektor fejlődését az országban. Híresztelések szerint egyes stabilcoinokat akár amolyan félhivatalos fizetőeszköz státuszra is emelhetnek a jövőben. A GBPT stabil érme és az angol font közti átváltási arány a szokásos 1:1 lesz. Paolo Ardoino, a Tether Operations Limited vezérigazgatója azzal is indokolta a lépést, hogy véleménye szerint az Egyesült-Királyság szerepe a kriptovaluta szektorban a közeljövőben hatalmasat nőhet. Így hát érthető, hogy miért akart a Tether angol font alapú stabilcoint is kibocsátani.

A Tether dollár alapú stabilcoinjával, az USDT-vel kapcsolatban sokszor felmerültek már rosszindulatú pletykák. Egyesek azt állítják, hogy az érme fedezete körül nincsen minden rendben. Szerintük egy komolyabb eladási hullám során likviditási gondok is felléphetnek. Ez akár a hálózat összeomlásához is vezethetne, hasonlóan ahhoz, ahogy láttuk a Celsius esetében. Ennek elenére a közelmúltbeli eladási hullámok közepette közel 15 milliárd dollárnyi USDT érmét váltottak vissza a tulajdonosok bármilyen probléma nélkül, így egyre kevesebben hisznek a negatív híreszteléseknek. A Tether mindeközben egyre csak nő, amit az újabb és újabb fiat pénznemben denominált stabilcoinok, jelen esetben az angol font alapú Tether érme is bizonyít.