Arbitrum vagy Arbtirum? Elemükben vannak a csalók

Közel egymilliárd Arbitrum (ARB) tokent igényeltek eddig a Nansen szerint. Egy csaló egy adathalász linket tett közzé a projekt Discord csatornáján. Egy hamis ARB token pedig több mint 24 ezer dolláros kereskedési volument generált az Uniswapon.

Miután az Ethereum 2. rétegű skálázási megoldása, az Arbitrum március 23-án sikeresen kibocsátotta a tokenjeit és airdrop formájában is osztott belőlük a felhasználóknak, rosszindulatú játékosok próbáltak hasznot húzni a projekt körüli hype-ból. A CertiK blokkláncbiztonsági cég március 25-én arról számolt be, hogy egy adathalász linket tettek közzé az Arbitrum Discord szerverén.

A szerverről készült képernyőfotó szerint a csaló azt állította, hogy az Arbitrum-felhasználók “további részesedést szerezhetnek az Arbitrum DAO Governance-ben”. A jogosultságuk megerősítéséhez és a tokenek igényléséhez a felhasználókat arra kérték, hogy kattintsanak egy linkre, amelyben az Arbitrumot helytelenül “Arbtirum”-ként írták.

Ne kattints gyanús Arbitrum-linkekre

Ezek a szándékos helyesírási hibák gyakoriak az adathalász linkek körében, mivel a gyanútlan felhasználók sokszor nem is veszik észre a különbséget. (Az agyunk sokszor automatikusan korrigál, “ezrté tujduk mgeétreni za elrtí szvaakta si” – a szerk.) A linkre kattintva egy üres oldalra jutunk, amelyen csak az “Astaghfirullah” szó szerepel, ami annyit jelent, hogy “Isten bocsánatát kérem”. A cikkírás időpontjáig nem volt világos, hogy bárki pénztárcája veszélybe került-e.

Közben a Certik figyelmeztette a felhasználókat, hogy ne kattintsanak semmilyen Discord linkre, amíg az Arbitrum csapata vissza nem szerzi az ellenőrzést a szerver felett.

Kapcsolódó cikkünk: Az Arbitrum airdrop tanulságai, avagy vaskos hátrányban a kisbefektetők

Hamis ARB tokenekből 24 ezer dollárt keresett valaki

Másrészt a Lookonchain blokkláncelemző csapata arról számolt be, hogy egy csaló hamis ARB tokenjével több mint 24 ezer dollárnyi tranzakciót bonyolított le az Uniswap decentralizált tőzsdén (DEX). A blokkláncnyomozó azt tanácsolta a közösségnek, hogy legyen óvatos az ARB kereskedés során.

Emellett sok adathalász linket is megosztottak a Twitteren, egyesek pedig hamis fiókokat hoztak létre az Arbitrum Alapítvány nevében, hogy az átveréseiket reklámozzák – írja a BeInCrypto.

Közel egymilliárd tokenre tartottak igényt

Szombat estig körülbelül 520 000 cím (pénztárca) igényelt közel egymilliárd ARB tokent a Nansen adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a jogosult 625 143 cím közül már csak 110 ezer nem kérte még a tokenjét. Az Arbitrum Alapítvány szerint az igénylési időszak hat hónapig tart.

Az Arbiscan adatai szerint az airdrop sikere a hálózati tranzakciós volument minden idők legmagasabb, 2,7 millió darabra emelte, ami duplája a március 23-i Ethereum mainnet volumennek is. A decentralizált pénzügyi tevékenység a hálózaton szintén virágzott az airdrop miatt. A hálózaton zárolt eszközök összértéke (TVL) 5,83 milliárd dollárra emelkedett, ami 50 százalékos növekedést jelent.

Az ARB token szombati esése vasárnapra megállt és emelkedésnek adta át a helyét, jelenleg nyolc százalékos pluszt mutat, 1,31 dollár körül.

A korábbi áralakulásról lásd: Az Arbitrum airdrop tanulságai, avagy vaskos hátrányban a kisbefektetők

Kapcsolódó cikkeink:

Vigyázat: kamu Arbitrum airdroppal próbálkoznak a csalók

Pár nap múlva jön az Arbitrum hálózat ARB tokenje

Az Arbitrum Ethereum skálázási megoldás bemutatása