Az Arbitrum airdrop tanulságai, avagy vaskos hátrányban a kisbefektetők

Lezajlott az Arbitrum érmekibocsátása és egyben a várva várt airdrop is, amellyel a hűséges felhasználókat akarták jutalmazni a szervezők. Az akció mindenképpen sikeresnek nevezhető, de egy csomó döccenő és buktató volt. Ami egyben arra is rávilágít, mennyire nehéz komoly tudás nélkül boldogulni a kriptovaluta-piacon és a DeFi világában.

Csütörtökön zajlott le az Ethereum blokklánc legnépszerűbb második rétegű kiterjesztésének, az Arbitrumnak az érmekibocsátása. Egyben pedig az az airdrop (ingyenes érmejuttatás) is, amellyel a korai, hűséges és kitartó, átlag felett aktív felhasználókat jutalmazták az akció szervezői.

Lekörözte az Arbitrum az Optimism-ot

A kibocsájtás sikeresen zárult, az új érme (az ARB) kapitalizációja – vagyis a piacra dobott érmék összértéke piaci áron – az első nap vége felé mintegy 1,8 milliárd dollár lett. (Ugyanis 1,16 milliárd érmét osztanak ki, az árfolyam az első nap jellemzően 1,2-1,5 dollár volt.) Amivel a 36. legnagyobb kapitalizációjú érmévé küzdötte fel magát mindjárt az elején. Összehasonlításképpen az egyik legfőbb konkurensének számító Optimism (OP) csak a 66. Volt a listán a Coingecko.com weboldal szerint.

Az Arbitrum a legsikeresebb Ethereum-alternatíva?

Bizonyos mutatók szerint az Arbitrum a legnépszerűbb Ethereum-kompatibilis alternatív lánc, szakszerűen második rétegű (L2, layer 2) blokklánc. Az Ethereum blokklánc nagy hiányosságait hivatott kiküszöbölni, mint a lassúságot és a drágaságot. A normál esetben csak néhány, maximum 20-30 centbe kerülő Arbitrum-gázdíjak (gas fee) éles ellentétben állnak azzal, hogy a fő Ethereumon időnként több tíz, sőt nagyon nagy dugulás esetén akár pár száz dollárba is kerülhetnek a tranzakciók. (Itt most olyan összetett tranzakciókról is van szó, mint bonyolultabb okosszerződések, főleg a DeFi, NFT iparágakban.)

“Wen koin”?

Az Arbitrum-rajongók már nagyon várták, hogy ennek a blokkláncnak is legyen saját érméje, néha egyenesen az őrületbe kergették kérdéseikkel a fejlesztőket. “Wen koin” – mikor lesz érme – ilyen bejegyzések jöttek tömegével a közösségi fórumokon (hibás angolsággal is). Eddig ugyanis az ethert használták a blokkáncon az elszámolásokhoz, nem kapcsolódott hozzá külön kriptovaluta.

Az Arbitrum ARB token árfolyama. (Tradingview.com)
Az Arbitrum ARB token árfolyama. (Tradingview.com)

Az új érmék feladata azonban mégsem az ether leváltása, hanem a decentralizáció, az irányítás, azaz a governance. Egyelőre más felhasználási lehetőség nem látszik. Jelentőségük inkább abban áll, hogy így az Arbitrum blokkláncot elindítják a decentralizálás felé vezető úton. Az érmék segítségével lehet ugyanis szavazni abban a DAO-ban (decentralizált autonóm szervezetben), amely a blokklánc sorsát későbbiekben egyengetni fogja.

Az Arbitrum airdrop öt pontja

Az új érmékből alapvetően azok kapnak ingyen, akik a blokklánc használatában már korábban jeleskedtek. Ehhez egy öt pontból álló listából legalább három pontban kellett eredményeket felmutatni. Az öt pont a következőkből áll:

  1. Tranzakciók a blokkláncon, időben elhúzott eloszlással.
  2. A tranzakciók gyakorisága.
  3. A tranzakciók összértéke.
  4. Eszközök, amelyeket híd (bridge) segítségével az Arbitrum One blokkláncra mozgatott a felhasználó.
  5. Aktivitás az Arbitrum Nova rendszeren.

Pozitívként értékelték, ha az Arbitrum Nitro projekt elindítása előtt már aktív volt valaki a blokkláncon, az akkor elért pontok duplán számítottak.

Az ARB-airdrop öt feltétele a hivatalos weboldal szerint. Három az Arbitrum-igazság.
Az ARB-airdrop öt feltétele a hivatalos weboldal szerint. Három az Arbitrum-igazság.

Csúcsforgalom az Arbitrumon

Persze amikor eljött a pillanat, akkor tömegestől vetették rá magukat a felhasználók a blokkláncra. (Állítólag 600 ezer pénztárca kapott airdrop-ot.) Az Arbitrumon még soha nem volt ekkora érdeklődés, forgalom, mint aznap. Be is dugult rendesen, és a normál esetben néhány, maximum 20-30 centes transzakciós díjak sokszorosukra, 8-10 dollárokra ugrottak. Ha valakinek nem volt elegendő ETH-ja a pénztárcájában, nem tudta kikérni vagy értékesíteni az érméit. Ráadásul a Binance tőzsde éppen – talán éppen a nagy forgalom, a késések miatt – felfüggesztette az ETH kiutalását az Arbitrum blokkláncon.

Ez is érdekelhet: Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez

Még nagyobb baj volt, hogy az ingyen járó ARB érmék megszerzését, igénylését (claiming) lebonyolítani hivatott weboldal is bedöglött. Órákon keresztül nem, vagy csak nagy szerencsével volt elérhető. Más, az Arbitrum blokkláncon kezdeményezett műveleteket, például egyes swapokat is nagyon nehéz volt keresztülvinni.

Blokklánc-guruk előnyben

Mint kiderült, ezekre a problémákra a programozók, profi spekulánsok fel tudtak készülni, és kikerülve a hivatalos weboldalt, közvetlenül a blokklánccal tudtak kommunikálni. (Valószínűleg leginkább itt.) Kisbefektetőként számomra nagy tanulság volt, hogy az ilyen eseményekre alaposan fel kell készülni előre, és sokszor nem ajánlatos a tömeggel együtt menni. Akik nem a hivatalos honlapot használták, hanem valamilyen trükkkel közvetlenül a blokkláncon elhelyezett okosszerződésen keresztül kérték az érméiket, sokkal könnyebben és főleg gyorsabban hozzájuthattak.

Ezzel egyébként ki lehetett kerülni azt a procedúrát is, amely abból állt, hogy a hivatalos honlapon kérelmezett érmék szavazati jogát egyből rá kellett ruházni valakire (delegate). Valamilyen, a blokkláncot érintő szavazásokon részt vevő személyre.

Tragikus hirtelenséggel zuhanó ARB-árak

Természetesen akik ilyen ingyen érméket kapnak, azok legnagyobb része azonnal szeretné ezeket eladni. Érdekes tanulság volt az áralakulás is, ami hasonlított sok más airdrop áralakulásához. Az érme ugyanis valahol nyolc dollár felett kezdett, majd innét elég gyorsan lezuhant 1,2-1,5 dollár környékére. De lehettek az elején gyorsak, szerencsések és ügyesek, akik ennek két-háromszorosán tudták eladni a zsákmányukat.

Az Arbitrum ARB token, az optimism (OP) és az ether (ETH) árfolyama mintegy 24 óra alatt. (Tradingview.com)
Az Arbitrum ARB token, az optimism (OP) és az ether (ETH) árfolyama mintegy 24 óra alatt. (Tradingview.com)

Ez az 1,3-1,5 dolláros ár egyébként még mindig az előzetes becslések sávjának a felső szélénél húzódik. A kalkulációk elsősorban az alapján készültek, amit az Optimism blokklánc OP jelzésű érméjének kibocsátása óta tapasztaltak. Az Optimism érméje egyébként jelenleg 700 millió dollár körüli kapitalizációval forog. Az Arbitrum ARB tokenjének árazása tehát egyelőre meglehetősen jól néz ki.

Szeptemberig tudod kérni az Arbitrumodat

Persze kérdés, mi lesz néhány hét vagy néhány hónap múlva. Annál is inkább, mert folyamatosan érkezhetnek még a piacra az új ARB érmék. Akik ugyanis jogosultak az ingyenes érmejuttatásra, azok még szeptemberig kérhetik ezek kiadását, így az eladói nyomás még egy darabig magas maradhat. Meg hát sokat kapnak mások is (például a “team”), és nem minden érme marad hosszabb távon lekötve.

Az Arbitrum-érmék elosztása
Az Arbitrum-érmék elosztása

Kérdés, mennyit ér valójában ez az ARB token, amire nagyon nehéz választ adni. Magának az Arbitrumnak az esete is jól mutatja, hogy az ilyen második rétegű blokkláncok akár saját érme nélkül is remekül működnek. Sok esetben bebizonyosodott már, hogy egy olyan token, amely csak szavazásra jogosít (governance token), hosszabb távon nem sok értéket képvisel a befektetők többsége számára.

Főleg, ha egy kisebb csoport már kezében tartja a szavazati jogok többségét. Akkor a felmaradó érmék felvásárlásának nem lesz igazán értelme, így azok gyakorlatilag értéküket veszíthetik.

Jó mulatság az airdrop-vadászat

Egy biztos, airdrop-akciókra vadászni alapvetően nem rossz üzlet, főleg ha valaki egyébként is a DeFi-üzletágban tevékeny. Ebben az esetben egy viszonylag kicsiny, néhány ezer dolláros, az Arbitrum blokkláncon lekötött vagyont is meg lehetett kétszerezni, ha valaki korán jelent meg ezen a blokkláncon, és viszonylag sok műveletet végzett.

Ez is érdekelhet: Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

De honnét tudja a kisbefektető, hogy mit hogyan kell csinálni? Az átlagos kisbefektető azzal kapcsolatban is nagy bajban van, hogy kitől kérjen tanácsot, kire hallgasson. Még nehezebb helyzetben van, ha az angoltudása sem áll biztos lábakon. A másik baj, hogy egy sor “fake Arbitrum airdrop” is volt, csaló társaságok, adathalász linkek és félrevezető leírások, oldalak.

Melyik lesz a következő?

Azért azt ne felejtsük el, hogy az airdop-vadászat, illetve az azt megelőző aktivitás a layer 2-blokkláncokon (sem) veszélytelen. A második rétegű hálózatokra az érmék java bridge-eléssel kerül, és ezek a hidak voltak a tavalyi nagy hackertámadások első számú célpontjai. (Például Ronin, Wormhole, Nomad stb.) És akkor még nem beszéltünk az árfolyamkockázatokról.

A profi airdrop-vadászok azonban máris készülnek a következő zsíros falatra. Csak a “layer 2” blokkláncok körében várható például zkSync (ZKS), a Starknet (STRK) és a ScrollZKP (SCROLL) airdrop is.

Kapcsolódó cikkeink:

Vigyázat: kamu Arbitrum airdroppal próbálkoznak a csalók

Pár nap múlva jön az Arbitrum hálózat ARB tokenje

Az Arbitrum hálózat a napi tranzakciókban felülmúlja már az Ethereumot is

Az Arbitrum Ethereum skálázási megoldás bemutatása

Brutális növekedés az Ethereum második rétegű hálózatán: miért fontos ez?