Akiken nem fog a kriptotél: nagyot nőtt a MakerDAO

Amióta 14 hónapja mást se hallani, mint kriptotél így, kriptotél úgy, azóta minden árva örömhírbe hajótöröttként kapaszkodnak a közösség tagjai. Sokan teljességgel leálltak a kereskedéssel és az Ethereum ICO-kba fektetéssel, vagy épp minden kriptovagyonukat bitcoinra hodlizták vissza. Eközben elsiklottak a MakerDAO projektje fölött, mely rivaldafénybe állítja a pénzügyi szolgáltatások demokratizálódását és decentralizációját.

A LongHash által kiadott kutatás szerint a blokklánc applikációk, a dappok minimális népszerűségre tettek szert a hónapok során még annak ellenére is, hogy gyakran nagyon egyedi megoldásokat kínálnak valós világi problémákra. A jelentésből kiderül, hogy az 1812 Ethereum ERC-20 dappból csupán 180-on volt kisebb-nagyobb token tranzakciós aktivitás. Ami viszont már megdöbbentőbb, hogy ebből a 180 dappból mindössze 13% bonyolított le több mint 100 000 tranzakciót január 31-éig.

Kevin Rooke, egy kanadai kriptovaluta kutató tweetje pedig arra világít rá, hogy február 9-én az aktív Ethereum dappok 86%-ának zéró felhasználója volt és csak 7% tudott tranzakciós volument felmutatni.

Sokan rebesgetik, a dappok többsége semmit sem ér és az ICO-k 90%-a bukásra van ítélve, de a korábbi messiási kijelentéseket meg kell toldani egy apró kis adalékinformációval: viszont lesz pár, mely mindent vinni fog.

A MakerDAO túlteljesíti a zuhanó bitcoin árfolyamot

Az elmúlt hónapokban a MakerDAO, mely blokklánc alapú hitelek és a Dai stabilcoin kibocsátója szépen csendben emelkedő pályára állt.

MakerDAO DAI stabilcoinjának piaci kapitalizációja

Kevin Rooke kutató vasárnap kezdett el komolyabban foglalkozni a MakerDAO-val, miután megjegyezte, hogy már több mint kétmillió ethert tárolnak a MakerDAO decentralizált finanszírozási okosszerződéseiben. Lévén szó, hogy a jelenleg forgalomban lévő ETH mennyiség 104 millió, a Maker már most a teljes kínálat 2%-át kötötte le. Ez elsőre nem tűnhet egy nagy vaszisztdasznak, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a MKR token (a MakerDAO első tokenje) piaci kapitalizációja 520 millió dollár, de ennek ellenére pozitívum, hogy mialatt minden érme oldalazik/spirált ír le vagy sehova se tart, addig a Maker növekedési pályára tudott állni (ez persze annak is betudható, hogy a kriptósok között megnőtt a kereslet a ‘biztonságosabb’ befektetési megoldások iránt, és a stabilcoint és fedezeti megoldásokat kínáló Maker szintén ilyen).

A LongHash kutatása azt is megjegyzi, hogy mára mintegy 7 300 aktív Dai cím van. Magában a szám nem mond sokat, de a növekedési ráta annál inkább: havi 20%-kal több az aktív Dai címek száma.

“Mialatt a dappok képtelenek megtartani a felhasználóikat és az ICO finanszírozás halott, a Dai egy fényes ellenpéldát jelent a 2019-es kriptovaluta piacokon.” írta a LongHash jelentésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük