Az alacsony olajár most versenyelőnyt biztosít az amerikai bányászoknak

Az amerikai székhelyű kriptobányászok most nagy előnyre tehetnek szerint a világszerte csökkenő elektromos áramdíjak miatt, foglalta össze álláspontját Andreas Antonopoulos.

A Bitcoin guru Andreas Antonopoulos hatalmas előnyt lát a kriptobányászok számára világszerte az elmúlt hónapokban beesett olajárakban, különösen jól érinti ez a Bitmain egységet Texasban.

A YouTube csatornáján megosztott videójában Antonopoulos kifejti, hogy “a visszaesett olajárak miatt sokkal olcsóbb a elektromos áram világszerte, ami a kriptobányászok malmára hajtja a vizet, viszont nem mindenki tud egyenlő módon részesülni az előnyből.”

Az Egyesült Államokban felépített bányászlétesítmények 36%-a ugyanis az üzemanyagból előállított villamos energiával működteti a gépeit. Különösen a texasi létesítmények kaszálhatnak most nagyot a sokkal alacsonyabb költségek miatt.

Az egyik legnagyobb bányászlétesítmény tavaly kezdte meg a működését Texasban, és most nagyon úgy tűnik, hogy kifizetődő volt ez a lokáció választás. A repesztéses technológiával felszínre hozott kőolajjal most nagyon alacsony áron kereskednek a térségben. Ugyanis egyszerre két hatás – keresleti és kínálati sokkhatás is érte a piacot a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások miatt, ami lefelé nyomta az nyersolaj árakat. Így az energiapiacra is gyorsan átgyűrűzött a költségcsökkenés, így az elektromos áram díja is mérséklődött. Ezek a piaci folyamatok most nagyon versenyképessé és nyereségessé teszik az amerikai székhelyű bányászcégek működését.

wti_price

Antonopoulos szerint a kínai bányászok is nyernek az alacsony olajáron

A kriptobányászat legnagyobb szereplője azonban még mindig egyértelműen Kína. Statisztikai adatok alapján a 2019-es globális hashráta 66%-át adták a kínai bányászfarmok.

Antonopoulos kiemeli, hogy a kínai bányászlétesítmények nagy része szénerőművekkel előállított elektromos árammal hajtja meg a gépeket. Habár pár cég már megtette az első lépéseket a megújuló energiaforrások felé is, még jó pár évig a szén dominál majd.

A mostani alacsony olajár pénzügyileg jól érinti a kínai bányászokat is. Ugyanis azoknak az energiatermelő vállalatoknak, akiknek a forrása nem az olaj, hanem más nyersanyag, például a szén, szintén lejjebb kellett vinniük az előállított áram árát. Ezt akár még annak árán is meg kellett tenniük, hogy egy ideig veszteségesen termelnek.

Az energia és a villamos áram ugyanis könnyen helyettesíthető árucikk. Ha pedig egy szénerőműhöz vagy csatlakozva, és máshol a gázerőmű vagy a olaj alapú erőmű olcsóbban tudja kitermelni és értékesíteni az áram egységnyi díját, akkor neked is csökkenteni kell az értékesítési árakat. Ugyanis a fogyasztók relatíve könnyen tudnak energiaszolgáltatót váltani.

Antonopoulos a gondolatait ezzel zárja.

“Alapvetően ma már nem az befolyásolja a legnagyobb mértékben a versenyképességet, hogy kinek milyen modern bányászgépei vannak. Azok általában 18-24 hónapig hatékonyan elfutnak. Mára sokkal fontosabbá vált az elektromos áram egységköltsége, aminek egyik fő faktora a nyersolaj ára.”

>>>Válts stabilcoinokat a CoinCashnél. Kattints a részletekért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük