Esett a Bitcoin hálózat hash rátája, a nehézség még nő

Március 1-jén felállított hash ráta csúcstól mintegy 35 exahash/másodperccel (EH/mp) marad el a Bitcoin hálózat teljes számítási kapacitása.

A Bitcoin hash rátájának elemzése egy durva képet ad a hálózat egészségi állapotáról. Minél magasabb az érték, annál biztonságosabb és értékesebb a hálózat. A gyors hash ráta emelkedések vagy esések egyben a bányászok befektetési hangulatára is segítenek következtetni.

A múlt hét csütörtöki árfolyamesés megviselte a bányászokat is, erre enged utalni az alábbi chart. Jelenleg 101 EH/mp a hálózat összkapacitása, március 1-én az érték még 136 EH/mp volt.

Forrás: Blockchain.info

A bányászati nehézség ugyanakkor továbbra is rekordon áll. Itt fontos hozzátenni, hogy az automatikus nehézségi adjusztálás két hetente történik, így a friss árfolyam -> hash ráta fejleményeket még nem tükrözi, és előreláthatólag csökkenni fog, könnyebbé téve a BTC bányászatát.

Forrás: Blockchain.info

A bányászat jövedelmezősége az áresés következtében szintúgy nagy csapást kellett elkönyveljen. A lenti ábra mutatja, mekkorát esett a bányászok napi USD jövedelmezősége. 1 terahash/másodperc egységre vetítve a napi USD bevétel 0.087$. 12-én, az esés előtt, még 0.12$ volt. Itt már csak nagyon alacsony áramköltségekkel és hatékonyabb hardverekkel lehet a mutatón javítani. Ha maradnak az árfolyamszintek, akkor néhány, drágán működő bányászfarm elkezdhet más SHA256 coinokra váltani, szigorúan kisajtolni a hardverekből mindent a felezésig, majd egyszerűen kiárusítani a régebbi hardver modelleket és várni az árfolyam emelkedésre, közben folyamatosan hedgelni a másodlagos piacokon.

Forrás: Bitinfocharts

A májusi felezésig várhatóan még úgy ahogy tartja magát a Bitcoin hálózat hash rátája, de utána, ilyen árfolyamok mellett meg fog indulni a kapituláció.

Kapcsolódó: