Albániában letartóztatták a hírhedt török kriptotőzsde vezetőjét

Az albán hatóságok Elbasan városában letartóztatták Faruk Fatih Ozer-t, a török Thodex kriptotőzsde vezérigazgatóját. Tavaly a platform leállította a kereskedést és a pénzkivételt, a 28 éves vezető pedig a hírek szerint 2 milliárd dollárnyi felhasználóktól ellopott pénzzel távozott Törökországból.

Annak ellenére, hogy sokáig nem sikerült felderíteni Ozer tartózkodási helyét, a török bűnüldöző szervek hat másik, a csaláshoz kapcsolódó személyt már börtönbe is zártak. Közülük kettő a vezérigazgató testvére és nővére volt.

Végre lecsapott az igazságszolgáltatás kardja

Faruk Ozer és az ő bajba jutott kriptotőzsdéje, a Thodex tavaly került a címlapokra. A kriptotőzsde kereskedési szolgáltatás leállítása és a végül a kriptotőzsde lekapcsolása jelentős veszteségeket okozott több ezer török befektetőnek.

Az eset arra késztette a helyi hatóságokat, hogy vizsgálatot indítsanak és utána őrizetbe vegyék a kriptotőzsde üzemeltetéséért felelős összes személyt. A művelet során 62, az átveréssel összefüggésbe hozható személyt tartóztattak le, míg később hatot közülük börtönbe küldtek. Érdekesség, hogy a bűnözők közül ketten Faruk Ozer testvérei voltak.

A Thodex vezetőjének azonban sikerült megmenekülnie az igazságszolgáltatás elől. A nyomozati jelentések szerint 2 milliárd dollárnyi pénzt lopott el a kriptotőzsde felhasználóitól.

Augusztus 30-án végül Ozer-t is letartóztatták az albániai Elbasan városában. Kreshnik Ajazi albániai ügyész a letartóztatás után elmondta, hogy a gyanúsítottat őrizetben tartják, amíg a következő napokban bírósági meghallgatására sor nem kerül. Arról is beszélt, hogy az albán és a török hatóságok már együttműködnek a kiadatásában.

Thodex interpol

Egyelőre nem tudni, milyen büntetésre számíthat Ozer. Azonban biztos, hogy elég súlyos lehet, mivel szökése miatt az Interpol “Red Notice – Különösen veszélyes bűnözők” kategóriába sorolta, ugyanis ez a kriptotőzsde csalás Törökország történelmének eddigi legnagyobb pénzügyi csalásai közé tartozik.

Törökország és a kriptoszektor

A rekord méretű infláció, a török líra leértékelődése és a politikai feszültségek arra késztették a felhasználókat, hogy megtakarításaik egy részét kriptovalutákba, pontosabban Bitcoinba (BTC) és a stabilcoin Tetherbe (USDT) fektessék.

A kormány a maga részéről már régóta fontolgatta, hogy további szigorított ellenőrzést vezet be a digitális eszközök helyi piacán. Egyik ilyen szigorítás lett, hogy a tőzsdéknek legalább 100 millió líra (6,1 millió dollár) tőkével kell rendelkezniük ahhoz, hogy kriptovalutához kapcsolódó szolgáltatást működtethessenek Törökországban.

A felügyeleti hatóságok emellett támogatják a kriptopénz tranzakciók megadóztatását is. Egyelőre azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy ezt a lépést mikor fogják bevezetni, és hogy mekkora lesz az adó mértéke.