Venezuelában hatósági irányítás alá kerül a bitcoin bányászat

Egy új törvény értelmében hatósági ellenőrzés alá kerül a bitcoin bányászat Venezuelában. 

Venezuelában már a bitcoin bányászatot is az állam akarja felügyelni és természetesen abból profitálni szeretne. Egy néhány napja elfogadott új törvény szerint csak az bányászhat kriptovalutákat, aki regisztráltatja magát az államnál. A dél-amerikai ország célja az, hogy központosítsa a bányászatot, ellenőrizze annak minden aspektusát, és persze felossza a nyereséget is.

“A venezuelai hatóságok által hétfőn közzétett rendelet előírja, hogy az összes bitcoin bányász csatlakozzon egy úgynevezett nemzeti pool-hoz, és tevékenységük minden mozzanatát a törvény által előírtak szerint végezze”– írta a Criptonoticias helyi hírügynökség.

Venezuela olcsó villamos energiájának hála Dél-Amerikában az első számú bitcoin bányászati hely lett. Habár a törvény kimondja, hogy a kriptovaluta bányászat legális tevékenység, egy sor kitétellel egészítették ki, amely a világ egyik legnépszerűbb kritpovaluta bányászati helyszínét központi irányítás és ellenőrzés alá vonja. Az ASIC gyártástól kezdve a bányászfarmok kiépítésén át a berendezések behozataláig és a pénzeszközök elosztásáig, mindent az állam szabályoz. A bányászati műveletet közvetlenül a kriptovaluta eszközök és az azokhoz kapcsolódó tevékenységek nemzeti felügyelete, a SUNACRIP ellenőrzi.

Regisztráció nélkül nincs bányászat

A hatóságok azt állítják, hogy a bitcoin bányászat egyértelműen szabad utat ad a dollárral folytatott spekulációknak és ezzel az ország pénzügyi ellenőrzése kijátszható. Ezért létrehozták a Bányászok Nyilvántartását (RIM), ahol az összes kriptovaluta bányásznak regisztrálnia kell. A hivatal a licenceket az interneten keresztül dolgozza fel. Nem bújhatnak ki a regisztrációs kötelezettség alól a bányászgépeket gyártók és a bányászfarmokat építő cégek és magánszemélyek sem. Bárki, aki hatósági engedély nélkül tevékenykedik, óriási pénzbírságot kockáztat.

A hír hallatán az ország kriptovaluta bányászai és vállalkozásai felháborodtak. Attól tartanak ugyanis, hogyha jövedelmüket és tevékenységüket nyilvánosságra hozzák az felkeltheti a bűnözők és a korrupt kormánytisztviselők figyelmét. Az állam központosításra irányuló kísérletei ezenfelül ellentétesek a bitcoin alapfilozófiájával is, hiszen éppen a bitcoin által kínált szabadságtól fosztaná meg az ökoszisztémában dolgozókat. Az állam rátehetné a kezét a kriptovalutákra, befagyaszthatná a bányászok pénzeszközeit, emellett pedig tetemes adót is kiszabhatna rájuk.

További kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük