Nem lesz többé titkoscoin? Lenyomozható lesz a monero is

A kriptovaluták népszerűségét mindenképpen elősegíti, hogy ezek a digitális pénzek lehetővé teszik a teljes anonimitást. Úgy tudunk tranzakciókat végrehajtani, hogy nem lesz visszafejthető hozzánk egy-egy adott lépés. Legalábbis ez a közhiedelem, a valóságban például a Bitcoin esetén a kriptós adatvédelem bizonyos korlátokkal azért rendelkezik. A tranzakciók mellett ugyanis a végrehajtásban közreműködő címek is rögzítésre kerülnek a blokkláncban, tehát ezekhez hozzá lehet férni. Így pedig még lehet esélye annak is, hogy valódi személyhez köthetővé válik egy tranzakció.

A kriptós adatvédelem egyik éllovasa, a Monero sem érinthetetlen többé

Ezzel szemben a Monero (XMR) nevű kripto a tranzakciókat és a címeket is lekódolja, tehát kvázi hozzáférhetetlenné teszi a személyazonosságot. Nem a monero az egyetlen ilyen kriptó, de technológiáját tekintve ez másképp közelíti meg az adatvédelmet, mint például a dash. Viszont most többen is felkapták a fejüket a CipherTrace nevű kriptovalutákkal foglalkozó elemző cég pénteki bejelentésére, amely szerint ez nem sokáig lesz így. A CipherTrace ugyanis benyújtott két olyan szabadalmi kérvényt, amelyek technológiája segítségével a monero esetén is le lehet nyomozni a tranzakciókat. Ez pedig elvileg segíthet a hatóságoknak bűncselekményekhez kapcsolódó tranzakciók feltárásában.

A cég blogján megjelent poszt szerint az új technológia lehetővé teszi statisztika és valószínűségszámítási eszközök segítségével a pénztárcatulajdonosok azonosítását. Ezáltal pedig azonosíthatóak lesznek a lopott vagy bűncselekményekhez köthető XMR érmék is. És ez nem csak egy ad-hoc eszköz lesz, ugyanez a poszt arról is ír, hogy az új technika segítségével azonnal azonosíthatóak lesznek a bűnözők, így pedig nőni fog a monero biztonsága és stabilitása. Ennek a hírnek azért valószínűleg nincs olyan súlyos üzenete, hiszen még mindig a bitcoin a legnépszerűbb kriptó és így az illegális cselekmények esetén is a BTC-t használják a legtöbben.

Bitcoin tranzakciók a darkweben
Forrás: pideeco.be

A monero viszont komoly fejtörést okozott eddig adatvédelmi lehetőségeivel, főleg hogy egyre nagyobb elfogadottsággal bír a darkweben is. Az is közismert, hogy a CipherTrace az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával karöltve dolgozott ezen a projekten. Az USA már egy ideje küzd az XMR anonimitása ellen, szeptemberben az amerikai adóhatóság 625 ezer dollárt kínált fel annak, aki feltöri a monerót. Természetesen egyes fórumokon szó van arról is, hogy az egész csak pletyka és nem megbízható technológiáról lehet szó. Hiszen maga a Monero egyik képviselője is azt mondta még októberben, hogy rendkívül csekély az esélye annak, hogy valaki tényleg vissza tudja fejteni az összegeket vagy pénztárcákat egy monero tranzakciónál. A kriptós adatvédelem kérdése tehát úgy tűnik, az egyik oldalnak továbbra is érték, a másiknak pedig fejtörés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük