Beperelték a Bitwise eszközkezelőjét félrevezető befektetési tájékoztatás okán

Komoly pernek néz elébe a Bitwise Asset Management eszközkezelője. A céget a Mukamal családot képviselő Vandelay Industries perelte be. A kereset jelentős pénzügyi visszaéléssel vádolja a Bitwise-t és annak felső ezetőit, és 2 millió dollár kártérítést követel. A történet előzménye, hogy a Mukamal család 2018 elején mintegy 1,3 millió dollárt fektetett be a Bitwise HOLD 10 nevén futó privát, indexhez kötött alapba. A Mukamal család a nyugdíjas nővér édesanyából és két gyermekéből, Theodore Mukamal ügyvédből és Andrew Mukamal stylistból áll.

A Bitwise elleni per háttere

2020-ra komoly feszültség alakult ki a Bitwise és a család között, mivel a Bitwise azt javasolta, hogy a fentebb említett alapot a zártkörű privát alaból a tőzsdén kívüli piacokon nyilvánosan forgalmazott egységgé alakítsák át. Ezzel párhuzamosan a kezelési díjak 25%-kal emelkedtek. A felperesek szerint ezeket a változtatásokat a COVID-19 piaci visszaesés idején kényszerítették rájuk, jelentősen korlátozva a lehetőségeiket. A fő panasz szerint a felpereseknek nem is volt igazi választása, vagy elfogadják az átalakítást vagy veszteséggel adják el befektetésüket. A keresetben az ügyvédek kiemelik a 2021-ben összesen 4,85 millió dolláros további befektetést is, olyan új feltételek mellett, amelyeket a Bitwise vezetői állítólag félrevezető módon adtak meg. Ezek a lépések pedig a beadvány szerint kedvezőtlenebb feltételekhez kötötték Mukamalékat. Következésképpen a nettó eszközérték számítások alapján 2024 elején a Mukamal családnak közel 1,93 millió dollár pénzügyi vesztesége volt már befektetésein.

Amiért kifejezetten nagy közérdeklődésre tart számot ez az ügy, az a tény, hogy a 2021-ben 500 millió dollárra értékelt és mintegy 3 milliárd dollárnyi eszközt kezelő Bitwise olyan befolyásos befektetők támogatását élvezi, mint Daniel Loeb és Stanley Druckenmiller. Ráadásul a Bitwise elleni per következményei messze túlmutathatnak a tárgyalótermen. A jogi csata precedenseket teremthet a kriptoalapok kezelésével és a befektetői kommunikáció szükséges átláthatóságával kapcsolatban. Viszont a spot ETF termékek piacán is hasító Bitwise a történet egy másik oldalát is megmutatta. Szóvivőjük szerint Theodore Mukamal a múltban sokszor perelt be másokat, munkaadókat és cégeket mindig a személyes haszonszerzés céljából. Hiszen a cég szerint Theodore többször is aláírt azokat a dokumentumokat, amelyekben elismerte, hogy megértette és elfogadja a Bitwise digitális eszközalapok kockázatait és részleteit. Aztán állítólag az év elején kereste meg a céget, hogy amennyiben nem fizetnek neki egy nagyobb összeget, perre fog menni ellenük.