Állítsuk vissza a kriptoszektorba vetett bizalmat!

A szélsőséges piaci volatilitás, néhány nagynevű coin bezuhanása, sőt, néhány tőzsde és kriptoszolgáltató összeomlása is figyelmeztet, hogy mennyit kell még dolgoznunk mindannyiunknak azért, hogy újraépítsük a bizalmat a kriptoszektorban, és újra bevonzzuk a befektetőket a Bitcoinhoz. És itt kiemelten a Bitcoint kifejezést használom, nem pedig az általános “kriptopénz” kifejezést, mert bár a Bitcoin kriptopénz, mindent meg kell tennünk azért, hogy elkülönüljünk a tömegtől.

Ugyanis fordulóponthoz érkeztünk, és itt az ideje, hogy a “kriptoiparágban” jelenleg tapasztalható viselkedésformák, gyakorlatok és megközelítések némelyikével szembe menjünk.

A sok bukás és összeomlás eljátszotta a bizalmat

Sajnos kiderült, hogy a bukásra ítélt projektek… elbuktak.

A Terra epizód már előre jelezte a dolgot – egy elméletileg “rögzített” coin, ami valójában nem volt rögzítve semmihez.

De most nincs itt az ideje, hogy azzal kérkedjük: “Én megmondtam.” Távolról sem. Ehelyett hosszasan és alaposan meg kell vizsgálnunk a kriptotermékek burjánzását. Őszintének kell lennünk magunkkal szemben, hogy mi az, ami hosszabb távon működni fog, és mi az, ami csak egy zavaró ‘gyorsan meggazdagodhatsz‘ rendszer. Tartozunk ezzel a befektetőknek, akik újak a kriptotérben (a bitcoin-tulajdonosok 55%-a az elmúlt körülbelül egy évben fektetett be először), azoknak a befektetőknek, akiknek a megtakarításai veszélyben vannak, azoknak a befektetőknek, akik nem tudják, hova forduljanak segítségért, és azoknak a befektetőknek, akiket nyíltan kigúnyolnak a szerencsétlenségük miatt.

Az NFT-k térnyerése is olyan buborékot hozott létre, amely annyira készen áll a kipukkadásra, hogy az szinte már fáj.

Meg kell szabadulni az önkényes “kriptoprojektektől”

A Bitcoin, mint az első és domináns kriptopénz, a legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb és legszilárdabb coin. Véleményünk szerint nagyon sok startup, amelyek közül sokan hosszú távú jövőkép nélkül jönnek létre – úgy tűnik – csak egy kis számú bennfentes érdekeit szolgálják egy rövid ideig.

A legutóbbi piaci összeomlás felfedte a lenyúlós projektek és az öncélú tőzsdék problémáját. Az a tény, hogy egyes befektetőket megakadályozták abban, hogy az árak zuhanásakor kiutalják a betétjeiket (pl. a Celsius hitelezési protokoll esetében), ártott a kriptovaluták amúgy is sérült hírnevének.

Egy kívülálló szemszögéből nézve a piacok zuhanását látni, tudva, hogy befektetők millióinak csak ülniük kellett, várni és átvészelni az eseményeket, miközben nem tehettek semmit, borzalmas látvány volt. Ezzel a mainstream média is kapott egy újabb botot, amivel a szektort ütlegelheti. És mindezért még nagyon hibáztatni sem lehet őket.

Ennek az egésznek az üzenete is nagyon csúnya volt: “Elvesszük a pénzed, ha nekünk megfelel, de nem engedjük, hogy visszakapd, ha nem alakul jól a sorsunk.”

Ez nyilvánvalóan abszurd megközelítés ahhoz, hogy hosszú távon bizalmat építsünk ebben a szektorban, mint életképes befektetési lehetőségbe.

Vissza kell adni a kontrollt az emberek kezébe

És ez visszavezethető a letétkezelői és a nem letétkezelői kriptotárcák közötti különbségre is. A felhasználóknak teljes kontrollt kell biztosítani a befektetéseik felett.

Ez nem jelenti azt, hogy a letétkezelői tárcáknak nincs helyük. Azon intézményi befektetők számára, amelyek Bitcoint akarnak vásárolni vagy a mérlegükbe felvenni, érdemes egy biztosított, engedéllyel rendelkező letétkezelővel együttműködni. De itt most nem erről van szó. Hétköznapi magánszemélyekről beszélünk.

Ha továbbra is úgy viselkedünk a kriptoszektorral, mint a szerencsejátékosok, akkor továbbra is úgy fogjuk érezni, mintha szerencsejátékot játszanánk.

Matt Damon

A világ legismertebb arcai közül néhányan, Matt Damontól kezdve, aki arról beszél, hogy “a szerencse a bátraknak kedvez“, John Terryig, aki a fél korábbi angol labdarúgó-válogatottat bevonta, hogy népszerűsítse a saját NFT-jét, mind rontják ezt a hírnevet. Ha továbbra is a szerencsejátékok játékkönyvéből kölcsönzünk, az emberek továbbra is játékként fogják kezelni a kriptót. Ez nem lehet így!

Hogyan tovább?

Az őszinte válasz: ki tudja. De ha nem birkózunk meg a cowboy-projektekkel, a lehúzós kriptotőzsdékkel és a visszataszító szerencsejáték-kultúrával, akkor biztosak lehetünk benne, hogy még több bajjal szembesülünk.

Itt az ideje, hogy a kripto felnőjön. A kriptoszínpadon pedig a Bitcoinnak kell továbbra is elsőként az ütemet diktálni.