Amerikában a bitcoin bányászat ismét segít a környezetnek

A bitcoin bányászat mindenki fejében úgy él, mint egy rendkívül energiaigényes tevékenység, amely így kifejezetten rossz hatással van a környezetre is. Most viszont ismét itt egy példa arra, hogy ez nem teljesen így van. A bitcoin bányászatot is lehet környezetre hasznos módon csinálni. Az Egyesült Államok szénbányászatról híres egyik államában, Pennsylvaniában a nemrégiben bezárt Panther Creek szénbányászati üzemben a Stronghold Digital Mining igyekszik az államszerte megmaradt szénhulladékot, maradékot feldolgozni és az így nyert energiával bányásznak bitcoint.

A Stronghold Digital Mining segít felszámolni a környezetszennyező hulladékot

Az tény, hogy a szén elégetése negatív hatással van a környezetre. Viszont a már korábban kibányászott rengeteg szénnel is kezdeni kellene valamit, ami hulladékként, maradékként van a bányákban, üzemekben. Az érdekes kísérletről először az amerikai televíziós csatorna, az ABC számolt be. A projekt nem semleges a környezetre nézve. Viszont védi azt azzal, hogy az államszerte megmaradt sok millió tonna szenet felszámolja. Így megakadályozza a talajvíz szennyeződését vagy a mérgező por levegőbe jutását. Az ötlet mögött egyébként egy energiaszektorban dolgozó veterán, Bill Spence áll, aki miután túlélt egy rákbetegséget, úgy döntött, megpróbálja felszámolni a megmaradt és csak parlagon heverő szénkészleteket.

A megmaradt és mindenféle érintetlenül álló szénkészlet semmiképpen nem kis probléma. Csak Pennsylvaniában 5 milliárd dollár lenne az ilyen készletek felszámolása az elhagyott bányákban és környékükön. A Stronghold mostani projektjében néhány év alatt 4 millió tonna szenet fognak felhasználni. Megtisztítva így a bányát és javítva a környező közösségek számára a levegő és a víz minőségét. Mindeközben pedig nagy mennyiségben tudnak a biztosított energiával bitcoint bányászni. Mostantól tehát több bányából is szállítják majd a Stronghold bitcoin bányájához a megmaradt szenet és szénhulladékot, amelyből áramot állítanak elő, amivel aztán bitcoint bányásznak. Ez a példa is mutatja tehát, hogy a PoW algoritmuson alapuló bányászat nem csak sok energiát fogyaszt, de igazából tud segíteni a környezetnek is.