Elkezdődhet a tesztelés a Stratum V2 bitcoin bányászati protokoll esetében

A bitcoin bányászati szoftver fejlesztői közel egy évtized után kiadták az első jelentős frissítést Stratum V2 néven.

A bitcoin bányászok a Stratumot a bányászpool-ok, más bányászok és a bitcoin-csomópontok üzemeltetői közötti adatátvitel pufferelésére és javítására használják. A fejlesztők most már elérhetővé tették a Stratum V2-t tesztelésre. A legtöbb bányász azonban még jó néhány hétig a V1-en marad, miközben alaposan letesztelik a V2-t. A bitcoin bányászok számára a frissítés üdvözlendő, ugyanakkor jelentős változást is hoz a napi üzletmenetben.

A Stratum V2 legfontosabb újdonságai

Az upgrade javítja a biztonságot és jobban támogatja a kisebb sebességű és kevésbé megbízható internetkapcsolatokat. A Stratum 2012-ben kiadott első verziójában, a V1-ben minden egyes bányászgépnek külön-külön kellett beküldenie a munkáját. A V2 azonban aggregátort ad hozzá, amely lehetővé teszi, hogy több bányászgép csoportosan küldje be a munkáját egy bányászpool-ba. Ez csökkenti a benyújtandó adatok mennyiségét is.

A V2 csökkenti annak kockázatát is, hogy egy támadó ellopja a hashrátát a bányászgépek tulajdonosaitól. Emellett szabványosítja az autentikációt, a titkosítási protokollokat és az üzenetküldő kapcsolatokat a bányászgépek és a bányászpool-ok között.

A fejlesztők várhatóan november elején adják ki a Stratum V2 finomított, “élesítésre előkészített” változatát. Azonban a lehetséges problémák miatt, és hogy meggyőzzék a bányászokat arról, hogy álljanak át az új verzióra, a tömeges elfogadás több évet is igénybe vehet.

A Stratum V2 azt a lehetőséget is megteremti, hogy a pool-okhoz csatlakozó bányászplatformok maguk választhassák ki a munkájukat, ahelyett, hogy a pool-ok választanák ki a munkát helyettük. A Block egyik vezető munkatársa, Steve Lee szerint ez a funkció javítani fogja a decentralizációt a bitcoin bányászatban.
“A 10%-os hasharány elérése 2023 végére nagy siker lenne” – mondta a CNBC-nek.

Stratum v2

Jack Dorsey és a Block is teljes mellszélességgel támogatja az upgradet

Jack Dorsey és cége, a Block (korábbi nevén a Square) támogatásáról biztosította a Stratum V2-t. A Block a Braiins bányászati céggel együtt dolgozik egy olyan csoport létrehozásán, amely tesztelheti és finomíthatja a Stratum V2-t, mielőtt a bányászok általi tömeges aktiválást szorgalmazná.

A lépés tovább erősíti a Block bitcoin bányászatba való betörését. Áprilisban ugyanis Dorsey bejelentette, hogy a Blockstream vállalattal közösen napenergiával működő bányászati létesítményt építenek Texasban. A Tesla fogja biztosítani a 3,8 megawatt teljesítményű napelem paneleket és egy 12 wattos Megapack akkumulátort.

Mit kell még tudni a Stratum V2-ről

A szoftver nem része a Bitcoin alaphálózatának. A Stratum V2 upgrade nem érinti a teljes node klienseket, a hardvertárcákat, sem a Bitcoin Core fejlesztését, egy bányász csak egyszerűen frissít a V1-ről a V2-re.

A Stratum V2 előnye az is, hogy egyszerűsíti a kisebb bányászati műveleteket, beleértve az otthoni bányászatot is, akiknek az internetkapcsolata lassabb vagy kevésbé megbízható. Így ez a funkció behúzhatja azokat a független bányászokat is, akiket korábban elriasztott az internetkapcsolatuk.

A fejlesztők arra számítanak, hogy a bányászok a Stratum V2 kissé eltérő implementációit fogják testre szabni, mielőtt elkötelezik magukat a frissítés mellett. Ebben a hónapban a Stratum kiadott egy tesztverziót, amelyet október 11-től bárki használhat. Összefoglalva tehát, a Stratum V2 hatékonyabbá, decentralizáltabbá és biztonságosabbá teszi a bitcoin bányászatot mindenki számára.