Összerezzent az amerikai szenátus a kínai marsraszállás miatt

Csupán néhány órával azután, hogy a kínai marsjáró sikeresen landolt a vörös bolygón, az amerikai Maine állam szenátora, Angus King nyilatkozatban figyelmeztette politikus társait: „Ez az esemény is bizonyítja, hogy az Amerikai Egyesült Államok már nem a világűr kizárólagos ura”. King mindezt azután mondta, hogy nemrég egy kétnapos látogatás keretében tekintette meg az amerikai hadsereg űrparancsnokságát, illetve több egyéb katonai támaszpontot is.

King, aki egyébként az Amerikai Egyesült Államokban ritkaságszámba menően sem a republikánus párthoz, sem a demokratákhoz nem tartozó független képviselő, az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó munkacsoportjának tagja. A szenátor a munkacsoport stratégiai védelmi erők alosztájának egyben elnöke is, amely felügyeli a Pentagon űrprogramját, nukleáris fegyverek programját és egyéb jellegű, politikai elrettentő erővel bíró fegyverekkel kapcsolatos programokat.

Azzal, hogy a kínai „Zhurong” marsjáró sikeresen landolt pénteken a bolygó felszínén, az ázsiai ország lett a második önálló állam, amely tudományos eszközt tudott eljuttatni a Mars felszínére. „Zhurong” az ősi kínai mitológiában a háború és a tűz istene, emberi arccal, de állati testtel, aki két sárkányon ülve indul csatába.

King véleménye szerint, a tény, hogy Kína képes hasonló űrtechnológiai áttörésekre egyértelműen igazolja, az amerikai hadsereg még Donald Trump által felpörgetett űrprogramjának szükségességét. King mindazonáltal elismerően szólt a kínai sikerről. Szavaival élve: „Ez a sikeres marsraszállás hihetetlen technológiai fejlettségről ad tanúbizonyságot”

USA:5, Kína: 1

Ez a bekezdés javítva lett, hogy a NASA mind az 5 marsjárójáról a helyes adatokat tükrözze

Csupán pár hónappal ezelőtt, február végén landolt az Amerikai Egyesült államok Perseverance (kitartás) nevű marsjárója is a vörös bolygón, egy teljesen más helyszínen. Bár a kínai landolás is hatalmas eredmény, azért az amerikaiak még mindig az élvonalban járnak a Mars felfedezését illetően. A perseverance marsjáró egy kis méretű dronet is magával vitt, ami a Mars ritka légkörében több sikeres repülést teljesítve az első ember alkotta forgószárnyas eszköz lett ami idegen bolygón képes volt önerőből elemelkedni a talajról.

Ezen kívül, míg Kínának a Zhurong az első, az Egyesült Államoknak a Perseverance már az ötödik marsjárója. A korábbi NASA marsjárók időrendi sorrendben a Soujourner (1997 Július – 1997 Szeptember), Spirit (2004-2010),  Opportunity (2004-2018) és a Curiosity (2012 – )

A Curiosity (kiváncsiság) marsjáró bár csak pár hónapos küldetésre lett tervezve, a mai napig működőképes maradt, azaz 9 éve (!!) szeli a marsi homokot, különböző kutatómunkát végezve és a talajt vizsgálgatva. Na meg persze gyönyörű fényképeket készítve. Az abszolút rekordhoz azonban még ez is kevés volt, hiszen az Opportunity marsjáró, kisebb nagyobb bökkenőkkel, összesen 14 évig képes volt működőképes maradni a vörös bolygó barátságtalan tájain.

Ami a Zhurongot illeti, tervezői hivatalosan azt várják, hogy legalább 1 marsi évig, vagyis 687 földi napig működőképes marad.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük