Ami Salvadorban bejött, egy másik országban nem

Alig egy évvel azután, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban törvényes fizetőeszközzé nyilvánították a bitcoint, az ország máris visszatáncol.

Közép-Afrika nem Közép-Amerika

Az 5,5 millió lakosú Közép-afrikai Köztársaság (KAK) világpolitikai értelemben jelentéktelen és elmaradott országnak számít, ahol időről időre polgárháborúk és katonai puccsok vetik vissza az ország fejlődését. Tavaly a világsajtóban mégis jelentős hírként jelent meg, hogy Salvador után a KAK is hivatalos fizetőeszközzé nyilvánítja a bitcoint. Az eredmény teljes bukás, a közép-amerikai országból érkező pozitív hírekkel ellentétben Közép-Afrikában semmilyen előrelépést nem sikerült elérni a digitális deviza bevezetésével.

A Közép-afrikai Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa, mely számos olyan akadállyal néz folyamatosan szembe, mint a politikai instabilitás, a nem megfelelő infrastruktúra és az élelmiszerhiány. A 2018-as humán fejlettségi indexben a Közép-afrikai Köztársaság az utolsó előtti helyen állt, lakosainak körülbelül 79%-a él szegénységben. Más jelentések szerint az országban több, mint hárommillió embernek van szüksége humanitárius segítségre, a lakosság több mint 85%-a nem rendelkezik elektromos áramellátással az otthonában, és mindössze 10%-nak van internet hozzáférése.

Kudarcra ítélt próbálkozás volt

A lehangoló adatok közül egyértelműen az alacsony internethozzáférés számított a legjelentősebb akadálynak a bitcoin, és a digitális gazdaság elterjedéséhez. A BTC világszerte segíti azokat harmadik-világbeli embereket, akiknek nincs lehetőségük bekapcsolódni a globális bankrendszerbe (az angol szakzsargon “unbanked”-nek nevezi őket), a digitális pénz azonban önmagában nem képes megoldani az ország összes mögöttes infrastrukturális problémáját. Bizonyos keretek között a bitcoin offline is használható, de az elektromosság és az internet ilyen szintű hiánya már túl nagy problémát okozott.

Az országban egyébként is nagy szkepticizmus fogadta a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé tételét, részben az ország Oroszországhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt, hiszen ez felkeltette a gyanút azzal kapcsolatban, hogy a kriptodevizák bevezetését valójában a szankciók megkerülésére találták ki. Az ENSZ arra is figyelmeztetett, hogy az olyan fejlődő országok, mint a Közép-afrikai Köztársaság magas kockázatokkal és költségekkel szembesülhetnek a kriptókkal kapcsolatban. Ez a szkepticizmus nem volt alaptalan, a nagyratörő tervekből, mint például a “Bitcoin város” építése semmi sem valósult meg.

Afrika más országaiban vannak pozitív jelek is

A lehangoló tapasztalatok ellenére a bitcoin és más kriptodevizák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Afrika-szerte. Nigériában és Dél-Afrikában jelentősen megnőtt a kripto iránti érdeklődés: ezekben az országokban több millió felhasználó birtokol bitcoint, vagy más kriptót. A piac növekedését főleg a helyi fiat valuták magas inflációja, a társadalom korfája és technológiai fejlődése, valamint a kereskedelemben és szolgáltató szektorban tapasztalható magas elfogadási ráta hajtja.

Összességében tehát elmondható, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban a bitcoin bukásának számos előjele, és racionális oka volt. A kudarc ellenére azonban más afrikai országok a világ legígéretesebb, növekvő epicentrumai a bitcoin elterjedésének.