A Yearn.finance alapítóját a halálos fenyegetések után most perelik is

Mi történik Andre Cronje körül?

Még augusztusban írtunk róla, hogy milyen brutális csúcsokat döntöget a Yearn.finance DeFi hitelaggregátor platform YFI tokenje. Ahogy volt róla szó, komolyan profitálni tudott a kriptogazdaság ezen szegmense körült kialakult nagy őrületből. Gondoljunk bele, 1 milliárd dollár feletti összeg van-volt a Yearn okosszerződéseiben és a vezető fejlesztő, Andre Cronje révén folyamatosan jöttek a bejelentések újabb és újabb termékekről.

És pont az egyik ilyen új terméke miatt került most nehezebb helyzetbe a Yearn.finance alapítója. Még szeptemberben kezdték el a közösségi médiában, fórumokon támadások érni a DeFi-közösség részéről az Eminence Finance (EMN) projektje miatt. A támadások között volt jó pár halálos fenyegetés is, így szeptember végén levonult a Twitterről és bár a napokban ismét üzent, ezekben nem volt túl sok pozitív tartalom:

A probléma gyökere

A probléma abból adódott, hogy az EMN keretében több új szerződést is elindítottak, amelyek aztán egy bug miatt sajnos visszaéléshez vezettek. A Yearn.finance felhasználói ugyanis időben be akartak szállni az újabb sikerprojektbe, hogy a megszerzett tokeneket aztán magasabb áron eladhassák majd a piacon. Ergó ömlött a pénz az EMN-be, des sajnos a rendszer még nem volt tökéletes a szerződések indításakor és így egy felhasználó 15 millió dollár értékű DAI-tokent tudott megszerezni a szerződésekből. Úgy, hogy egyébként jóval kevesebbet tett be saját maga.

A lavina

Ezzel kezdődtek a nehéz idők, hiszen

1) rengeteg Yearn.finance felhasználó adta el tokenjeit azonnal a bug kihasználása után,
2) sok befektető teljesen elvesztette a hitét a Yearn.finance-ben,
3) sok csalódott felhasználó pedig Cronjét kezdte el fenyegetni.

Cronje ekkor döntött a közösségi médiától való visszavonulás mellett, de még előtte szeptember végén közzétette azt a tervet, amely alapján az Eminence-károsultaknak tervezi visszafizetni a 8 millió dolláros veszteséget. Ezzel azonban nem fog befejeződni a történet, ugyanis néhány befektető csoportot hozott létre és együtt indítottak pert Cronje ellen, ráadásul a perhez további támogatókat és pénzt is gyűjtenek.

Cronje
Forrás: elevenews

Cronje mellett perbe fogták a Yearn.finance egy másik fejlesztőjét, “banteg“-et is. A felháborodott befektetők szerint Cronjénak szólnia kellett volna, hogy egy teszttokenről van csak szó. Ehelyett csendben nézte a rengeteg hype-ot, retweetet és beömlő pénzt.

Csak úgy mellékesen

Az ilyen és hasonló ügyek egyébként oda vezettek, hogy a DeFi-szektorban egy ideje már olyanok is feltűntek, akiknek igazából nincs is hosszútávú célja. Egyszerűen csak befektetést gyűjtenek, majd ha egy korrektebb összeget összeszedtek, azonnal távoznak is. Nemhiába találhat az ember könnyedén olyan publikációkat, írásokat, amelyek a DeFi-szektor új projektjeit bírálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük