Andreessen Horowitz csatába hívja a kriptovilág nagyágyúit

Andreessen Horowitz “Itt az idő építeni” című írásával támadja az amerikai álmot.

Az internet egyik úttörője és a szilícium-völgyi befektető, Marc Andreessen lecsapott az Egyesült Államokra és annak koronavírusra adott válaszára. Arra buzdítja a kimagasló elméket, hogy jöjjenek össze és alakítsák át a status quo-t, valamint építsenek fel egy jobb világot a polgároknak. És hol találhat nagyobb elméket, mint a kriptográfia világában?

A tegnap közzétett hosszú esszében a 48 éves Andreessen a bal- és jobb oldalt is támadja. Azt állítja, hogy “el kell különíteni a dolgok felépítésének a szükségességét az ideológiától és a politikától. Mindkét félnek hozzá kell járulnia ehhez az építkezéshez.” Az Egyesült Államoknak a COVID-19-re adott válasza felfedte a rendszer igazságtalanságát, és most az amerikai álom hamis képet mutat, állította.

“Itt az ideje a teljes erőbedobású, mentegetőzéstől mentes és kompromisszumok nélküli politikai támogatásnak a jobb oldalról az új termékekbe, új iparágakba, új gyárakba, új tudományba, egy szóval nagy lépésekkel előre” – írja.

A kriptoipar vezető személyiségei ráharaptak Andreessen kiáltványára, és az “amerikai álom újraindításának” küldetését hadba hívásként értelmezték.

Sikerült nagyszerű elméket maga mellé állítani

Preston Bryne, az Anderson Kill Law kripto ügyvédje is megosztotta az esszét, akárcsak David Marcus, a Libra stabilcoin projekt társalkotója. Kaz Nejatian, a Shopify alelnöke, a Libra Association tagja “aranynak” nevezte (annak ellenére, hogy Kanadában él, határozottan az amerikai álomföldön kívül).

Andreessent támogatja Balaji Srinivasan is, a kriptográfia egyik kiemelkedő befektetője, aki a következőt tweetelte: “Ez minden alapító szívét meg kellene, hogy dobbantsa. Azért vagyunk ebben a helyzetben, mert nem építettünk eleget, nem tudtunk elég gyorsan építeni, nem értékeltük eléggé az építkezést. Csak építkezéssel fogunk ebből kikeveredni.”

Andreessen, aki tavaly kriptoiskolát is indított, azt is kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem jól használja fel potenciálját, nem épít eleget. Arra panaszkodott, hogy az egyetemi rendszernek kevésbé elitnek, a lakhatásnak olcsóbbnak, és a közlekedésnek pedig fejlettebbnek kellene lennie.

“Csak egy módon lehet tiszteletben tartani örökségünket és megteremteni azt a jövőt, amelyet saját gyermekeinknek és unokáinknak szánunk. Ez az építkezés.” – írta.

Ellenzők is szép számban akadnak

Andreessen beszéde nem aratott egyetemes elismerést azért minden körben. Ian Bogost, egy játéktervező és rovatvezető a Twitteren azt nyilatkozta, hogy Andreessen “része az igazságtalanságnak”. Mások is egyetértettek vele, és azt állították, hogy Andreessen most is ugyanazt a korrupt kapitalizmust javasolja, amit eddig is képviselt.

Ian Bogost tweet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.