Antonopoulos: másodrendű Bitcoin polgárokat kreál a PayPal

A Bitcoin egyik legnagyobb evangelistája, Andreas Antonopoulos friss videójában a PayPal által nyújtott bitcoin és altcoin szolgáltatások problémájára hívta fel a figyelmet.

“Ha a PayPalon vásárolsz bitcoint akkor nem vásárolsz bitcoint. Amit vettél az egy kitettség a Bitcoin árfolyamában, amit egy olyan letétkezelő biztosít, ami reméli, hogy jó kockázatkezelési eljárásokkal rendelkezik, de közben nem tudod elszámoltatni a [bitcoin] tartalékok tényleges létezéséről.”

Kapcsolódó: A Bitcoin választást kínál – Andreas M. Antonopoulos interjú

Antonopoulos az egyéni szuverenitás hangos szószólója és gyakran beszél a Bitcoinról, mint egy az állami szuverenitással szembeni alternatív szabadpiaci eszközről a pénzügyeink területén.

A PayPalos kriptovaluta vásárlás esetében nincs rá mód, hogy a megvásárolt bitcoint kiutald egy olyan nem-letétkezelői tárcába, ami biztosítja számodra a privát kulcsot és a visszaállító kifejezésedet, magyarán az egyetlen lehetőséged, hogy a PayPal ÁSZF-ben foglalt ígéretére támaszkodsz és jóhiszeműen bízol benne, hogy a megvásárolt bitcoinodat felelősségteljesen tárolják, ha egyáltalán tárolnak kriptográfiai módszerekkel hitelesített és kibocsátott digitális eszköz és nem csak egy virtuális szám a mobilod kijelzőjén.

Hasonló formulát alkalmaz egyébként a Revolut mobilbank és az eToro közösségi bróker is, ahol ugyanúgy, nem tudod kiutalni a bitcoinod, mert lényegében az nem is a tiéd. A tulajdonjogot továbbra is a Revolut és az eToro gyakorolja, amik mint szolgáltatók pusztán kitettséget biztosítanak számodra a Bitcoin árfolyam piacokon.

Antonopoulos videóit megtekinthetitek a YT csatornáján, a fejlesztőknek szóló Mastering Bitcoin, Mastering Ethereum és a hamarosan megjelenő Mastering Lightning Network könyvei megvásárolhatóak a honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.