Apad a bitcoin likviditás a tőzsdéken: néhány száz BTC elég az árfolyam 1%-os elmozdítására

A medvepiac és az amerikai kormány kellemetlenkedése megteszi a hatását: egyre kevesebb a bitcoin likviditás a tőzsdéken. Az alacsony likviditás általában alacsonyabb érdeklődést jelez, ugyanakkor teret adhat egy esetleges nagyobb árfolyammozgásnak is. Itt a bitcoin bikák ideje?

15 hónapos mélypontot ért el a BTC-USDT pár tőzsdei likviditása – összegezte a helyzetet a Barchart valós idejű tőzsdei adatelemző cég. A likviditás a piac mélységét írja le, azaz a piac azon képességét, hogy mennyire tudja teljesíteni a nagy megbízásokat anélkül, hogy jelentősen befolyásolná az árat. Magasabb likviditásnál X összegű megbízás alig változtat az árfolyamon, míg alacsonyabb likviditásnál akár radikális árfolyammozgás is beindulhat ugyanattól az X összegű megbízástól.

Április végén a CCData szerint mindössze egy 462 BTC-s megbízás kellett volna ahhoz, hogy az eszköz árfolyamát legalább 1%-kal elmozdítsák bármelyik irányba. A Barchart szerint ez 2022 májusa óta a legalacsonyabb piaci mélység a BTC-USDT páron. Ezzel összhangban a Material Indicators piaci adatszolgáltató osztotta meg azt a diagramot, amely azt mutatja, hogy a bitcoin bálnák jelenleg kénytelenek több megbízásra osztani nagy vételi és eladási megbízásaikat, hogy csökkensék az ún. slippage miatt adódó veszteségeket.

A bitcoin erősebb, mint az előző medvepiacon

A Kaiko adatelemző cég adatai szerint a kereskedési forgalom három emelkedő hónap után ismét visszaesett, azonban jó hír, hogy a piac lényegesen magasabban van, mint a korábbi medvepiacok végén. A Coinbase (jelenleg a legnagyobb amerikai tőzsde) negyedéves kereskedési volumene 140 milliárd dollár felett stabilizálódott az elmúlt három negyedévben, bár ez még mindig csak a fele a 2021-es átlagnak.

A Kaiko adataiban is észlelhető romlás a likviditás terén: a Bitcoin és az Ethereum is közel egy éves mélyponthoz érkezett a 2%-os piaci mélységet tekintve. Az adatok szerint ugyanakkor egyre népszerűbbek a lejárat nélküli swap ügyletek: „A lejárat nélküli swap volumen az elmúlt közel 2 év legmagasabb értéke, az árakat főleg ezek a piacok befolyásolják” – jegyzi meg Conor Ryder, a Kaiko kutatója.

Ryder a következőt látja a bitcoin árának alakulásával kapcsolatban: „Április közepén hatalmas vételi pozíciók voltak, de amint a finanszírozás elapadt, a tendencia is megfordult. A nyitott pozíciók az árral együtt csökkenő tendenciát mutatnak, az új pozíciók pedig elég vegyesek. A grafikon leginkább azt mutatja, hogy a futures piac mozgatja az árakat.”

BTC árfolyam 2 órás grafikonon - forrás: TradingView
A Bitcoin árfolyama 2 órás grafikonon – forrás: TradingView