Nem csak kutyás kriptók vannak: 2 éves az ApeCoin

Kevesebb mint két évvel azután, hogy az ApeCoin (APE) elérte történelmi csúcsát, a token drasztikus esésen ment át. 2022 márciusában sokakat meglepett, hogy az APE árfolyama rekordot döntött, majd egyetlen nap alatt 97%-kal esett. Azóta a token nem tudta megismételni ezt a piaci mozgást. Tekintsük át most ennek a tokennek az alapjait, amely egykor hatalmas őrületet okozott a kriptopénzpiacon.

Az ApeCoin (APE) az APE ökoszisztéma natív tokenje. ERC-20-as hasznossági tokenként az APE a Proof-of-Stake konszenzusmechanizmusra támaszkodik a biztonság érdekében. Kezdetben a tokent úgy tervezték, hogy megerősítse és ösztönözze az APE ökoszisztémát a web3 térben. A token népszerűségének köszönhetően azonban a felhasználása fokozatosan elterjedt az Ape ökoszisztémán túlra is.

Csapattagok és a háttér

Az ApeCoin-t az ApeCoin DAO (Decentralized Autonomous Organization – egy önállóan működő decentralizált szervezet) bocsátja ki, amely a projekt jogi képviselője is egyben. A token tulajdonosai szavazással dönthetnek számos kérdésben. Ilyen például a DAO vagyonának a felhasználása, a szabályok bevezetése, együttműködés más csapatokkal, vagy éppen új projektek indítása.

Míg az ApeCoin DAO irányítja az Ape ökoszisztémát, az autonóm szervezetet hivatalosan az ApeCoin Alapítvány képviseli. Az alapítvány segít a DAO által elfogadott döntések végrehajtásában. Emellett az ApeCoin Alapítvány a DAO jogi képviselőjeként gondoskodik az ökoszisztéma általános növekedéséről.

Az ApeCoin Alapítványt egy öt tagból álló igazgatótanács vezeti. A legtöbb esetben az igazgatótanácsra hárul az alapítvány vízióinak és céljainak végrehajtása. Az ApeCoin Alapítvány szabályzata szerint az igazgatótanács megbízatása csak egy évre szól. A megbízatási idő lejártával az ApeCoin DAO tagjai (főként az APE-tulajdonosok) szavazással választanak új igazgatótanácsot.

Az ApeCoin ökoszisztéma

Az ApeCoin ökoszisztéma egy hatalmas web3 közösség, amely az APE minden tulajdonosából és néhány neves NFT-gyűjteményből áll. Elsősorban az ApeCoin tulajdonosai alkotják az ökoszisztéma alapját. Amikor az ApeCoin elindult, 2022 májusában, a Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT tulajdonosai a tokenek egy részét az indulási ösztönzőként megkapták.

Ezt követően a Yuga Labs elfogadta az ApeCoin-t, mint a BAYC ökoszisztéma utility tokenjét. Így ez vált az Apecoin a hivatalos fizetőeszköze a BAYC árucikkeinek és eseményjegyek megvásárlásánál. Tehát a BAYC NFT kollekciót az ApeCoin ökoszisztéma részének tekintjük. A BAYC-hez és a Yuga Labshez kapcsolódó más NFT-gyűjtemények, mint a Mutant Ape Yacht Club (MAYC), a CryptoPunks, a Meebits és a Bored Ape Kennel Club (BAKC) szintén az ökoszisztémához tartoznak.

Otherside metaverzum

Az Otherside metaverzum egy másik kiemelkedő projekt az ApeCoin ökoszisztémán belül. A Yuga Labs, az Animoca Brands és a BAYC együttműködésével 2022 áprilisában egy aukciót szerveztek az Otherside Lands számára. Ezután a csapat elrendelte, hogy az Otherside Lands virtuális földterületekért ApeCoin használatával kell fizetni. Az utasítás a token értékének hatalmas megugrását eredményezte.

Ki hozta létre az ApeCoin projektet?

Hajlamosak lehetünk arra, hogy az ApeCoin létrehozását a Yuga Labsnek tulajdonítsuk. Ez az általános feltételezés több különböző okokból ered.

Mindenekelőtt, mivel a Yuga Labs NFT-gyűjteményének gazdája az „Ape” nevet viseli, könnyen feltételezhető, hogy a Yuga Labs hozta létre az ApeCoint is. Ennek ellenére az NFT-óriás több alkalommal is tagadta, hogy tulajdonosa lenne a tokennek.

A közhiedelemmel ellentétben az ApeCoin-t az ApeCoin DAO, nem pedig a Yuga Labs hozta létre. Nem véletlen, hogy a DAO szervezte és hajtotta végre a token kezdeti elosztását. Ennek ellenére a Yuga Labs elismerte, hogy a kettő között létezett kapcsolat.

A Yuga Labs hivatalos honlapján a cég jelezte, hogy az APE egyik támogatója egyben az ApeCoin DAO tagja is. A két szervezet között fennálló kapcsolat elismeréseként a Yuga Labs az ApeCoin DAO-t egy különleges NFT-vel ajándékozta meg.

Az Apecoin tokenomikája

Forgalmazás

Az ApeCoin fixen 1 milliárd darabos token készlettel rendelkezik. A projektcsapat a teljes kínálat 47%-át a DAO kincstárába osztotta ki. Emellett a BAYC és MAYC tulajdonosok a token 15%-át kapták, míg további 15%-ot a Yuga Labs kapott. A teljes kínálat 14%-át az induláshoz hozzájárulók, 8,0%-át pedig a BAYC alapítói kapták.

Végül a projektcsoport 1%-ot juttatott a Jane Goodall Legacy Foundation (JGLF) számára. A JGLF-nek szánt adomány célja az alapítvány oktatási kezdeményezéseinek és környezetvédelmi kutatásainak támogatása.

Érdemes megemlíteni, hogy az ApeCoin teljes készletének mintegy 30%-a felszabadult a projekt indulásakor. A maradékot úgy alakították ki, hogy bizonyos időközönként fokozatosan feloldják, amíg 2026 végére az összes token elérhetővé nem válik.

Felhasználási esetek

Az APE-t elsősorban web3 és metavezumos projektek számára tervezték. A token azonban az APE ökoszisztémában sokkal relevánsabb, mivel számos különböző célt szolgál. Az ApeCoin legfontosabb felhasználási módja az, hogy lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy részt vegyenek az ApeCoin DAO irányításában, s hogy felfedezzék az ökoszisztéma részeit. A token segítségével exkluzív játékokhoz és kezdeményezésekhez is hozzáférhetnek.

Harmadik felek integrálhatják a tokent a saját rendszerükbe. Miután ismertté vált, az Otherdside NFT-ket APE-ben értékelték, és körülbelül 300 millió dolláros forgalmat könyvelhettek el. Az NFT-gyűjteményhez kapcsolódó tranzakciókat is ApeCoinban bonyolították le.

Az utóbbi időben tanúi lehettünk annak, hogy az ApeCoin használata túlmutat a Yuga Labshez kapcsolódó projekteken. Az Animoca Brands által fejlesztett Benji Bananas játék nyereményei és jutalmai is APE-ben kerülnek kifizetésre.

Az Apecoin versenytársai

Decentraland (MANA)

A MANA, a népszerű metaverse és web3 platform, a Decentraland egyik közvetlen versenytársa az APE projektnek. Ez annak köszönhető, hogy a két token a saját ökoszisztémájuk mozgatórugója. Céljuk, hogy a web3 világában mindenképpen számolni kelljen velük.

Axie Infinity Shard (AXS)

Az AXS az Axie Infinity ökoszisztéma natív tokenje. Az érme az ökoszisztéma irányítási tokenjeként szolgál, amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy szavazzanak az Axie Infinityvel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdésekről. Emellett az AXS birtokosainak joguk van megkérdezni, hogy az Axie Community Treasuryben, az Axie közösségi kincstárában lévő pénzeszközöket hogyan költik el.

Sandbox (SAND)

A SAND a népszerű web3 projekt natív tokenje, a The Sandbox szintén az APE közvetlen versenytársa. A The Sandbox ökoszisztéma utility tokenjeként a token birtokosai a SAND-et ASSET érmék létrehozására használhatják. Továbbá a SAND birtokosai ASSET-et is vásárolhatnak és eladhatnak a Sandbox piactérén.

A projekt jövője

Az ApeCoin jövője jelenleg homályosnak tűnik. Ez nem független attól a ténytől, hogy a token prosperitása az Ape ökoszisztéma sikeréhez szorosan kötődik. Hogy a tulajdonosok számára jó hozamot biztosítson, az APE-nek szüksége lehet arra a figyelemre, amelyet a gyűjtemények korábbi árverése során élvezhetett.

Emellett az APE ökoszisztémán belül a legtöbb projekt NFT, és a virtuális gyűjtemények iránti általános érdeklődés visszahúzódása szintén jelentős tényező, amely a projekt jövője ellen szól. Mindazonáltal az APE-nek még nincs teljesen vége: egy érdekes projektként az ökoszisztémán belül még felpezsdítheti az alvó állapotot.

Az Apecoin token hátrányai és gyengeségei

Az APE egyik legnagyobb gyengesége, hogy korlátozottan releváns az Ape ökoszisztémán túl. A token azért küzd, hogy az ökoszisztémáján kívül több felhasználási esetet vonzzon be. Ez a korlátozás bizonyos mértékig azonban most megállította a token növekedését abba az irányba, hogy a piac jelentős érméjévé váljon.

Következtetések

A web3 szektorban minden visszaesés és éles verseny ellenére az APE érdekes projektként állja meg a helyét. Bár nyilvánvaló, hogy a tokennek megvannak a jó oldalai, érdemes óvatosak lenni az APE-vel való kereskedés vagy annak vásárlása során.

A legtöbb kriptovalutához hasonlóan az ApeCoin árfolyama is rendkívül változékony, ami óriási veszteségeket okozhat a befektetőknek. A másik oldalról viszont a token már megvillantotta azt az ígéretet, hogy meghálálja a befektetők belé vetett hitét. Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy végezzünk kellő kutatást, mielőtt befektetnénk az ApeCoinba vagy bármely más kriptopénzbe.