A hasznossági tokenek túlszárnyalhatják a mémérméket 2023-ban

Az előző év során a kriptoipar számos megpróbáltatással találta szembe magát, amelynek során sok kriptovaluta árfolyama jócskán lecsökkent. Az idei év eddig reménykedésre adhat okot, ugyanis a tokenek piaca 1,1 billió dollárra nőtt, ami az egy évvel ezelőttihez képest 42%-kal több. Másrészt a Bitcoin árfolyama nemrég 25 000 dollár fölé emelkedett, és egyesek szerint ez mind egy növekvő tendencia kezdetét jelentheti.

A Bank of America legújabb jelentése azt hangsúlyozza, hogy 2023 lehet a tokenárfolyamok divergenciájának éve. Az elemzők szerint nemcsak az árfolyamok láthatnak emelkedést az iedi év során. A cikk leírja, hogy 2023 során a hasznossági tokenek (utility tokens) jobban teljesítenek, mint a mém- és kormányzati tokenek, és idővel legyűrhetik azokat.

Az árfolyamdivergencia gyakran a bikapiacot indikálja, mivel a csökkenő tendencia végét jelzi. Azonban az olyan nagy piaci kapitalizációjú eszközökre, mint a Bitcoin és az Ethereum, jelentős hatással vannak a makrogazdasági tényezők. A Bank of America stratégái szerint az erős gazdasági mutatók eltolták a recesszió időzítését, ugyanakkor ezek a refláció és a jövőbeli kamatemelések lehetőségét is sugallják. Ennek értelmében ezen elemzők óvatosak a növekedéssel kapcsolatban.

„Tekintettel arra, hogy a kockázati eszközök januári rallyját részben a short covering és az átlaghoz való visszatérés okozta, a hosszabb távon magasabb kamatlábakkal jellemezhető környezet nyomást gyakorolhat a növekedésre és ezáltal a digitális eszközökre.” – írják az elemzők.

Vajon mire lesz képes idén a Bitcoin?

Bár a 2023-as év jól indult az iparág számára, a Bitcoin nehezen jutott el a 25 000 dolláros határig, és sajnos nem is tudta megtartani azt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a világ legismertebb kriptovalutája nem dönthet új rekordokat az árfolyamát illetően. Egyesek rámutattak arra, hogy a 17 000-ről 23 000-re történt ármozgás pont olyan volt, mint aminek 2017-ben lehettünk szemtanúi. Amennyiben tükröződik a mostani mozgásban az, mait 2017-ben láthattunk, abban az esetben jelentős emelkedésre számíthatunk.

A cikk írásának időpontjában egy BTC-vel 23 400 dolláron lehetett kereskedni a CoinMarketCap adatai szerint.