Csúcsra járt áprilisban a Bitcoin tranzakciók száma, mialatt a SegWit alacsonyan tartja a díjakat

Drasztikusan megugrott a bitcoin tranzakciók száma 2019-ben és közel járunk a 2017 év végi adatokhoz. Eközben a tranzakciós díjak csupán a töredéke a 20 000 dolláros árfolyam tapasztaltaknak köszönhetően a SegWit implementáció terjedésének.

A Diar által május hatodikán publikált hírlevelében számolt be a fejleményekről. A Diar kalkulációja szerint 200%-kal emelkedett áprilisban a Bitcoin hálózat tranzakciós díja, de még mindig töredéke a 2017-es csúcson tapasztalt 30 dolláros díjakhoz képest. A tranzakciós idő pedig 84%-kal alacsonyabb mint 2017-ben.

Ha eleged van a reklámokból ?, használj Brave böngészőt.

Diar a pozitív fejleményeket a SegWit terjedésének tudja be. Becslései szerint átlagosan a SegWitet csupán a blokkok 35%-ánál alkalmazzák ami elég arra, hogy kordában tartsa a megnövekedett hálózati tranzakciószám idején elszálló díjköltségeket.

“2018-ban a SegWit átlagos használat 26%-ot tett ki, a Bitcoin árfolyamcsúcsán pedig 11%-ot, ami a vezető szereplők folyamatos elfogadottságáról tanúskodik,” áll a hírlevélben.

1) 84%-kal alacsonyabbak a díjak (szatosi/byte) 2) Rekord közeli számon a tranzakciószám | Diar

A 2017-ben aktivált Segregatd Witness, vagy SegWit, lényege, hogy mérsékelje a Bitcoin skálázhatósági korlátait azzal, hogy növeli a blokkok adatkorlátját azzal, hogy nem igényli a tranzakcióknál az aláírások mellékelését (az aláírás gondoskodik arról, hogy a felhasználó igazolni tudja a tranzakciót anélkül, hogy a privát kulcsát is fel kelljen fednie). A felszabaduló blokkhelyen több tranzakciót lehet tárolni anélkül, hogy sérülnének a hálózati konszenzus alappillérei.

2018 elején a SegWit már elkezdte éreztetni pozitív hatását a medvepiacok közepette és a vezető tárcák és tőzsdék sorra kezdték integrálni. A Coinbase és Bitfinex 2018 második felében frissített rá, a Gemini pedig 2019-ben.

A jelentésben más fontos Bitcoin fundamentális adatot is találunk. Például a bányászok díját is vizsgálja, ami 2019 áprilisban újra emelkedésnek indult: a tranzakciós díjakból 13.7 millió dollár a bányászjutalmakból 291 millió dollár bevételük származott.