Az argentín valutaszabályozás utat nyit a Bitcoinnak

Miután Argentína egy gyorsan leértékelődött nemzeti fizetőeszközzel és gazdasági krízissel találta szembe magát, az Argentin Nemzeti Bank kemény korlátozásokat jelentett be. Az új szabály értelmében az állampolgárok korlátozott mennyiségben vásárolhatnak amerikai dollárt. Ez az intézkedés egy újabb figyelmeztetés, hogy a bankok milyen szintű kontrollal uralhatják a felhasználókat, és mennyire fontos lenne egy felügyelet mentes monetáris rendszer ennek az erőnek az ellensúlyozására.

A mai naptól kezdve az Argentin Nemzeti Bank havonta 200 USD értékben korlátozta egyénenként a bankszámlára történő valutavásárlást. Akik pedig készpénzben szeretnének dollárt venni, nekik 100 USD mennyiségben engedélyezett a valutavásárlás. Az intézkedés egyértelmű célja, hogy így szeretnék visszaszorítani a dollár mindennapi használatát a gyorsan elértéktelenedő argentin peso árnyékában.

Argentína blokklánc

Argentin elnökválasztás és monetáris szigorítás

Az új banki törvény rögtön meg is jelent, miután a közép-baloldali elnökjelölt Alberto Fernández legyőzte a konzervatív regnáló elnököt, Mauricio Macrit a választásokon. Az első eredmények azt mutatják, hogy Fernández a szavazatok 48%-át gyűjtötte be. Mivel megszerezték a törvényben előírt 45%-ot, az új elnökjelölt és csapata már a győzelmet ünnepelte.

A nemzeti bank már korábban is vezetett be hasonló korlátozásokat. Idén szeptember ezek az intézkedések azonban még igen nagylelkűek voltak, a limit havi 10.000 USD-ben volt meghatározva.

Argentína most ismét egy pénzügyi krízis kellős közepén van, ami a nemzeti fizetőeszköz gyors leértékelődésével jár. Ez automatikusan magával rántja a társadalmi rétegek nagy részét is a szegénység felé. A szeptemberi intézkedés egy kísérlet volt arra, hogy megállítsa az embereket, hogy a vagyonukat és megtakarításaikat dollárba menekítsék.

Az új korlátozás ismét megindított egy promóciós hullámot is a Bitcoin irányába, egyre több ehhez hasonló bejegyzés jelenik meg a Twitteren:

@Rhythmtrader
Mától az argentin állampolgárok nem vehetnek 200 dollárnál több dollárt bankon keresztül, és 100 dollárnál többet készpénzben.
Ez nem a te pénzed, ha nem használhatod fel szabadon.
A Bitcoin nem egy gazdagodj meg gyorsan séma, ez egy szabadulj ki gyorsan séma.

A mostani szituáció Argentínában újra felhívja a figyelmet az igazán decentralizált eszközök mint a Bitcoin fontosságára. Azzal, hogy a központi bank most arra kényszeríti az állampolgárokat, hogy a volatilis nemzeti fizetőeszközt használják, lényegében arra is rákényszeríti őket, hogy a gazdasággal együtt ússzanak az összeomlás határán vagy vele együtt süllyedjenek el.

A Bitcoin ezzel szemben nincs korlátozva semmilyen közreműködő által, ami felügyeletet gyakorolhatna. Természetesen önkéntes, és semmilyen központi kormánynak nem kell az engedélye a hálózathoz való csatlakozáshoz.

Az új globális fejlemények, mint a mostani argentin dollárvásárlásnak a korlátozása vagy a libanoni bankok bezárása újra megerősíti azt az igényt, ami szerint szükség van egy ellensúlyra a banki intézmények erejével szemben. Úgy tűnik, hogy a Bitcoin a legalkalmasabb eszköz erre, ugyanis rengeteg előnyt kínál a decentralizált blokkláncok által.