Világpiaci árnál 2000 dollárral is többet megadnak Argentínában egy Bitcoinért

Felrobbant a Bitcoin ára Argentínában, miután Mauricio Macri elnök bejelentette, visszaállítja a devizavásárlásokra vonatkozó korlátozásokat.

A Buenos Aires-i Buenbit váltón 1200 dolláros prémium volt a Bitcoinon a tegnapi nap során, de volt már, hogy megjárta a BTC-nként a 12 750 dollárt is. A tőkekontrollra vonatkozó elnöki bejelentés pillanatában pedig a prémium elérte a 2250 dollárt.

A szeptember 2-án bevezetett korlátozások eredményeképp az argentinok számára tilos havi 10 000 dollárnál több devizát vásárolniuk az argentin központi bank írásos engedélye nélkül. Emellett határidőket is bevezettek az exportőröknek a devizában keletkező bevételeik elszámolására.

Macri elnök intézkedése meglepetésként érte az argentin pénzügyi világot, pedig közgazdasági szemmel ésszerű megoldásnak tűnik. Célja a devizatartalékok intézményi kézben tartása mellett az argentin peso hitelességének visszaállítása a nemzetközi piacokon. Jelenleg egy dollár 56 argentin pesot ér, az augusztusi elnöki választás eredményeinek kihirdetése után 65 pesora is felkúszott. A bitcoin esetében is hasonló a helyzet, amire rájön a helyi prémium is. Amíg 3 hónappal ezelőtt 600 000 ARS (10 750 USD) volt egy bitcoin, addig mára már 712 000 ARS-t, azaz 12 750 USD-t is elkérnek érte.

Buenbit váltó BTC árfolyama argentin pesoban

Argentínában is a Bitcoin lesz a menedékeszköz?

Ahogy a charton is kivehető, 30 napon belül másodszor robbant fel a BTC árfolyama Argentínában. Először az említett argentin elnökválasztás nem számított baloldali győzelme hatására, mikor a peso egy éjszaka leforgása alatt 15%-ot gyengült a dollárral szemben.

A múltkor már írtunk róla, az ország csődközeli állapotban vergődik, amit a hitelező nemzetközi szervezetek, mint az IMF és Kína, különösen megszenvedhet az óriási kitettségük miatt. Csak az IMF-től 56 milliárd dolláros hitelt vett fel még a múlt évben az ország, ami visszafizetésének átütemezésében két héttel ezelőtt egyeztek meg. Kínának 16.9 milliárd dollárral tartozik a pampák országa.

A tőkekontroll bevezetésévél az internet korában nem sokra mennek, hiszen Bitcoint lassan minden utcasarkon vásárolni lehet. Segítségével a lakosság hatékonyan védekezhet a magas infláció, félresikerült monetáris politika és korrupció ellen.

(Forrásként a The Washington Post cikkért használtuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük