Argentína újabb bitcoin kereskedelmi rekordot döntött, az állam gazdasága romokban van

A bitcoin (BTC) kereskedelem heti volumene Argentínában eddig még soha nem látott rekordot döntött a múlt héten – legalábbis, ha a peso értéket vesszük alapul. Az ország új gazdaságpolitikája nem produkál eredményeket, a legtöbben pedig már alternatív módszerek után kutatnak, hogy megőrizhessék a pénzük értékét.

101 millió argentin peso értékben (kb. 450 millió forint) kereskedtek bitcoinnal a múlt héten Argentínában, jelentette be elemzésében a LocalBitcoins P2P kriptopénz kereskedelmi platform. A 101 millió pesós érték óriási növekedést mutat a korábbi 69 millió pesóhoz képest (kb. 307 millió forint), ami eddig a rekordot tartotta; de jelentős ugrás a múlthetet megelőző hét 59 millió pesójához képest is. Az elképesztő növekedést ráadásul az inflációra és a pesó elértéktelenedésére sem lehet fogni, ugyanis dollárban kifejezett értéke is hasonló növekedést mutat. A Useful Tulips analitikával foglalkozó oldal alapján a bitcoin kereskedelem 500 ezer dollárról növekedett 808 ezer dollárra a két elemzett héten.

Argentína újabb bitcoin kereskedelmi rekordot döntött, az állam gazdasága romokban van
LocalBitcoins kereskedelmi volumene Argentínában – Forrás: Useful Tulips

Azt persze szintén meg kell említenünk, hogy ez a rekorddöntés csak fiatpénzek alapján rekord: a múltheti kereskedési volumen ugyanis a konkrétan eladásra és vételre került BTC számát tekintve meg sem közelített az előző csúcsot. Most 92 BTC volt a heti volumen, míg az abszolút rekord még mindig a 2016 áprilisában elért 228 BTC.

Argentína gazdasága nem mutat javulást

Maga a bitcoin kereskedelem rekorddöntése – bár konkrét számadatát tekintve meglepő – egyáltalán nem váratlan, hiszen Argentína gazdasága nagyon régóta mutat aggasztó jeleket már. A nemrégiben megválasztott Alberto Fernandez gazdaságpolitikai döntései sem generáltak igazán bíztató eredményeket az országban, bár jelentősen progresszívebb döntéseket hozott a korábbi intézkedésekhez képest.

Amikor pedig egy gazdaság ennyire rosszul teljesít, akkor az emberek azonnal alternatív lehetőségek után néznek, hogy valamennyire meg tudják őrizni vagyonuk értékét. Ez történik Argentínában, és ez történik Venezuelában is; utóbbiban ráadásul talán még nagyobb gazdasági problémák közepette. A bitcoin pontosan azt a megoldást kínálja ezen országok lakosainak, amire szükségük van ilyen bizonytalan gazdasági időkben. És akár a fiatértéket, akár a bitcoinok számát nézzük, az érdeklődés talán soha nem volt még ennyire magas ezekben az országokban a kriptopénzek iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.