Ark Invest: Földgázlelőhelyeken kellene Bitcoint bányászni

Az Ark Invest egy friss riportjában kiemeli, hogy egyes kihasználatlan földgázlelőhelyeken kellene Bitcoint bányászni, így környezetbarátabbá téve a kriptogazdaságot. A jelentés szerint hatalmas potenciál lenne a metán lelőhelyekre kitelepült állandó és mozgó Bitcoin farmokban, amelyek a nap és a szélenergia terjedését is elősegíthetnék. Az ötlet már korábban is felmerült, sőt egy-egy kisebb projekt a megvalósításig is eljutott, azonban eddig a körülmények nem indokolták, hogy tömegek kezdjenek el ilyen újító módon energiát termelni a Bitcoin bányászathoz. A jelenlegi energiaválság és az olcsó energiáért való verseny azonban lehet, hogy megváltoztatja a dolgok állását.

Évente körülbelül 140 billió köbméter földgáz ég el feleslegesen a világ gázkitermelő helyein. Ezen felül további 125 billió köbméter metánt pazarlunk el feleslegesen kitermelés közben. Ez azt jelenti, hogy összesen 265 billió köbméternyi földgáz tűnik el a süllyesztőben, miközben a világ jelentős része energiaválsággal küzd. Számítások szerint az egész Bitcoin hálózat energia igénye fedezhető lenne mindössze 25 billió köbméter, vagyis az elpazarolt mennyiség kevesebb, mint 10 százalékának felhasználásával. Természetesen mind a 265 billió köbméter ténylegesen nem használható fel, azonban a jelentős része valóban befogható lenne áramtermelésre.

Ha rosszul sikerült a próbafúrás, inkább felgyújtják az egész lelőhelyet

A gázlelőhelyeken jelentkező pazarlásnak alapvetően két oka van. Az egyik, hogy számos gázlelőhely esetében csak a feltárás után derül ki, hogy az ott elérhető gázmennyiség jóval kisebb a becsültnél, esetleg a kitermelési költségek magasabbak az előzetesen becsültnél. Ekkor azonban már nem lehet csak úgy magára hagyni a kutat. Szabályozási kötelezettségekből eredendően a feltárt kutat vagy szakszerűen vissza kell zárni, vagy a benne lévő gázt mindenképpen el kell távolítani. Mivel egy lelőhely szakszerű újbóli lezárása nagyon költséges és technikailag is nehézkes feladat, ezért a cégek gyakran egyszerűen felgyújtják a kiáramló gázt és szép lassan hagyják céltalanul leégni. Ezt ugyanis lehetővé teszi a szabályozás. A pazarlás másik oka, a lelőhely feltárása közben, de még a nagyüzemi kitermelés elindítása előtt kiszökött rengeteg mennyiségű gáz, amelyet sokszor meg sem próbálnak felfogni, hanem egyszerűen a légkörbe kerül.

Szerencsére ezek a rendkívül környezetszennyező és pazarló gyakorlatok a közvélemény nyomására elkezdtek visszaszorulni. Komoly probléma azonban, hogy mégis mit lehetne kezdeni ezzel a gázzal, hiszen elég kevés olyan iparág van, amelynek nem probléma a sivatag, a tenger vagy a tundra közepére kitelepülni, adott esetben hétről hétre másik helyre vándorolva, hogy valamilyen módon hasznosítsa a felesleges gázokat. Az Ark Invest azonban remekül rámutat, hogy Bitcoint bányászni remek lehetőség lehet egy ilyen extrém helyszínen. Egyrészt az energiához a bányászok így szinte ingyen férnek hozzá, hiszen sok vállalat örül, ha szabadulni tud a felesleges gázoktól. Másrészt sok lelőhely olyan környezetben található, ahol például a rigek hűtésére is kevesebbet kell költeni.