5 éves börtönbüntetést kapott a Paxful társalapítója

A Paxful peer-to-peer kriptotőzsde 2023 áprilisában jelentette be, hogy felfüggeszti piacterét várhatóan véglegesen. A döntés hátterében azt állt, hogy Ray Youssef, a platform korábbi vezérigazgatója nem tudta biztosítani a felhasználók biztonságát. Az ezt követő hónapban Youssef feloldotta a felhasználói fiókok 88%-át, ugyanakkor a további lépésekről nem közöltek információt.

Bő egy évvel az incidens után a tőzsde társalapítója, Artur Schaback öt év börtönbüntetést kapott, mivel beismerte, 2015 és 2019 számos alkalommal szegte meg a pénzmosás elleni szabályokat. Az ügy fejleményekkel szolgál Youssef tavalyi kijelentésére, miszerint a felhasználók nem voltak kellő biztonságban.

A Paxful tőzsde felemás története

A Paxful peer-to-peer kriptotőzsdét 2015-ben alapították, azóta pedig világszerte számos felhasználót szereztek. A Paxful különlegessége abban rejlik, hogy számos fizetési módot támogat, mint például a banki átutalásokat, az ajándékkártyákat, az online tárcákat és a készpénzes fizetést is, ezáltal lehetővé téve a Bitcoin-t azok számára is, akik számára csak valamely lehetőség elérhető.

A tőzsde működését 2023 áprilisában függesztették fel, ugyanakkor előtte 2022-ben eltávolították az Ethereum kereskedési párját, mivel nem értettek egyet annak Proof-of-Stake konszenzusmechanizmusával. A felfüggesztés hátterében a felhasználók nem megfelelő biztonsága állt, ugyanakkor rá egy hónapra újraindították azt, mivel a vezetőség a fennálló problémák megoldásán dolgozott. Az újraindítás célja az volt, hogy biztosítsák a platform felhasználói számára a megbízható és biztonságos szolgáltatásokat, valamint helyreállítsák a felhasználói bizalmat.

KYC hiánya és AML szabálysértések

Egy évvel a hirtelen felfüggesztést-, majd újraindítást követően a kriptotőzsde egyik társalapítóját, Artur Schaback-ot egy vádalku keretén belül öt év szabadságvesztésre ítélték. A platform korábbi technológiai igazgatója hétfőn bűnösnek vallotta magát a pénzmosás elleni szabályok megsértésében.

A kaliforniai kerületi bíróság információi alapján Schaback és egy „tettestársa” 2015 júliusa és 2019 júniusa között számtalanszor lehetővé tette felhasználók számára, hogy KYC-azonosítás nélkül regisztrálhassanak fiókot a kriptotőzsdén.

„Az AML és KYC programok végrehajtásának a kudarca miatt Schaback elérhetővé tette a pénzmosást, és számos szabályt megszegett, köztük a csalások, zsarolások és prostitúció finanszírozását.” – áll az Igazságügyi Minisztérium nyilatkozatában

A szabadságvesztés mellett Schaback 5 millió dolláros pénzbíságban részesül, melyből 1 millió dollárt azonnal, 3 millió dollárt az ítélethirdetésig és további 1 millió dollárt a következő két évben kell befizetnie.

Bonyodalmak a Paxful vezetőségében

A Paxful olyan platformként hirdette magát, mely lehetővé teszi a KYC-azonosítás nélküli vásárlásokat, ugyanakkor a harmadik felek által kért AML-politika bekérésekor Schaback és a „tettestársa” plagizált adatokat adtak be, melyek egy másik intézményből származnak.

Schaback mindemellett 2023 márciusában beperelte a platform korábbi vezérigazgatóját, Mohamad Youssef-et, mivel vitába keveredtek a tőzsde irányításával, a pénzmosással és a szankciók kijátszásával kapcsolatban. Ekkor nevezték ki a Paxful ideiglenes vezérigazgatói posztjára Roshan Dharia-t.

Schaback nem válaszolt az e-mailes és LinkedIn-üzenetben történő megkeresésekre azóta sem.