Jöhetnek az ASIC hardverek az Ethereum 2.0 hálózatra

Az Ethereum Alapítvány specializált bányászhardver kifejlesztését tervezi a blokklánc-alapú adattárhely platform Filecoinnal közösen.

Csütörtökön jelentette be a Devconon (ami egy éves Ethereum fejlesztői összejövetel Prágában) Justin Drake Ethereum Alapítványi kutató, egy ASIC (alkalmazásspecifikus) ethereum bányász terveit, amely támogatni fogja “beacon chain” nevű új ethereum technológiát.

A beacon chain nem más mint egy véletlenszám generátor ami a következő fő iterációja az ethereum hálózatnak – az ethereum 2.0-nak – ahol a proof-of-work konszenzusos mechanizmusról proof-of-stake konszenzusra állnak át.

Az ASIC-ot általában a bitcoin bányászat kapcsán hallhattuk, de a tervezett ethereum 2.0 hardver ugyanilyen számítás-intenzív eljárást javasol.

Ugyanakkor a bitcoin bányászattal szemben ezek az ASIC készülékek egy összehasonlíthatatlanul olcsóbb feladatot fognak végezni, amit hitelesített késleltetési funkciónak (Verifiable Delay Function) neveznek. Ezzel a bányászokat szeretnék kicserélni úgynevezett validátorokra a proof-of-stake rendszerben. Az ötlet e mögött az, hogy segítségével megakadályozható hogy egy személy vagy szervezet túlságosan nagy számítási kapacitást halmozhasson fel a hálózatban és ezzel utat nyitva egy 51%-os támadásnak.

A projekt körülbelül 20 – 30 millió dollárba kerül amelyből 15 – 25 millió dollár lesz a kutatás&fejlesztés és 5 millióba kerül körülbelül 5000 gép legyártása.

Az Ethereum Alapítvány és a Filecoin – ami ICO-ja során 250 millió dollárt gyűjtött – közösen viselik a költségeket fele-fele arányban. A hozzájárulás tovább csökkenhet, ugyanis Drake kijelentette, nyitottak más blokklánc projektekre is akik beszállnának a fejlesztésbe.

Drake pozitív a projekt előtt álló munka kapcsán, különösen a terv tervezését és kivitelezését illetően:

“Nyílt forrású ASIC-okat még nem csinált senki szóval különösen izgatott vagyok,” jegyezte meg a fejlesztő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük